27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marea Britanie prezintă noile măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale
Marea Britanie prezintă noile măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale

Noul guvern britanic a detaliat miercuri noile măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale, promiţând în special să atace problema "bandelor de călăuze" şi să crească numărul expulzărilor de migranţi ilegali, relatează AFP.
Migranţii ajung aproape zilnic pe coasta Angliei după ce traversează Canalul Mânecii la bordul unor bărci pneumatice. Luni, au sosit peste 200, iar sâmbătă, aproape 500. Pe 11 august, peste 700 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, un record de la sosirea la putere a laburiştilor la începutul lunii iulie.
"Luam măsuri ferme şi clare pentru a consolida securitatea la graniţele noastre şi pentru a ne asigura că regulile sunt respectate şi aplicate", a declarat ministrul de interne, Yvette Cooper (foto), citată într-un comunicat.
Lupta împotriva imigraţiei ilegale a fost unul dintre subiectele importante ale campaniei electorale, după 14 ani de guvernare conservatoare.
Imediat după sosirea sa la putere în iulie, premierul laburist Keir Starmer a abandonat proiectul predecesorilor săi de a-i expulza în Rwanda pe migranţii sosiţi ilegal.
El a promis ca va trata problema imigraţiei "cu umanitate", dar va reduce numărul de imigranţi, legali şi ilegali.
Pentru aceasta, Yvette Cooper vrea mai întâi să abordeze problema călăuzelor. "Până la 100 de noi agenţi specializaţi în informaţii şi investigaţii sunt desfăşuraţi în cadrul Agenţiei naţionale de luptă împotriva criminalităţii (NCA)" pentru a combate aceste "bande" şi pentru "a preveni astfel traversările periculoase cu barca", se mai arată în comunicat.
Ministrul a promis că va creşte numărul expulzărilor. "Personalul este redistribuit pentru a creşte numărul de returnări ale solicitanţilor de azil respinşi, care a scăzut cu 40% din 2010", a mai spus ea.
Yvette Cooper vrea să atingă în următoarele şase luni nivelul din 2018 al expulzărilor.
Circa 300 de agenţi au fost astfel "relocaţi pentru a examina mii de dosare ale solicitanţilor de azil respinşi şi returnări, inclusiv returnări forţate şi voluntare", conform ministerului.
Ministerul de Interne are în vedere, de asemenea, să îi vizeze şi pe angajatorii de migranţi ilegali.
După revoltele extremei drepte care au izbucnit în zeci de oraşe din Anglia la începutul lunii august, subiectul imigraţiei pare că va anima sesiunea parlamentară din septembrie.
Aceşti protestatari au atacat în special hotelurile în care solicitanţii de azil stăteau în timp ce aşteptau ca dosarele lor să fie procesate. Magazinele deţinute de imigranţi au fost, de asemenea, vizate, notează Agerpres.


Articole înrudite