25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jose Manuel Barroso: „Relaţiile dintre UE şi Elveţia trebuie să treacă într-o nouă etapă”
Jose Manuel Barroso: „Relaţiile dintre UE şi Elveţia trebuie să treacă într-o nouă etapă”
Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Elveţia trebuie să treacă într-o nouă etapă, a declarat, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a adăugat că „abordarea sectorială” în cooperarea comercială dintre cele două părţi, deşi a avut „merite”, „nu mai este practicabilă”.
"Uniunea Europeană şi Elveţia întreţin relaţii extrem de aprofundate. Am făcut recent numeroase progrese în anumite domenii. În acelaşi timp însă, este clar de ceva timp că trebuie să trecem într-o nouă etapă în relaţiile noastre", a declarat preşedintele CE Jose Manuel Barroso, după o întrevedere cu preşedinta Elveţiei, Eveline Widmer-Schlumpf.
"Împărtăşim ambiţia de a progresa în relaţiile dintre Elveţia şi Uniunea Europeană. Din punctul de vedere al Uniunii Europene este esenţial să se facă un pas înainte, în special în ceea ce priveşte abordarea globală instituţională privind participarea elveţiană în zone cheie ale pieţei noastre interne şi taxarea depozitelor" bancare, a afirmat preşedintele CE într-o conferinţă de presă comună cu Eveline Widmer-Schlumpf. El a precizat în acelaşi timp că 'abordarea sectorială urmată până acum (n.r. - în relaţiile economice dintre Elveţia şi UE) şi-a avut meritele, dar nu mai este practicabilă'.
Barroso a mai afirmat că şi-a reiterat dorinţa „de a vedea un semnal clar şi fără echivoc din partea Elveţiei că aceste principii ar putea constitui noua bază” a cooperării între cele două părţi.
"Sunt extrem de fericit că, la întâlnirea noastră de astăzi, doamna preşedintă Widmer-Schlumpf m-a reasigurat de determinarea Elveţiei de a privi îndeaproape cu noi aceste chestiuni, întrucât avem nevoie de progrese, de un salt calitativ", a mai declarat preşedintele UE.
El şi-a exprimat în acelaşi timp convingerea că, în privinţa taxării depozitelor bancare din Elveţia, „odată ce va fi primit un mandat, vor putea fi înregistrate rapid progrese”. "Sunt profund convins că este în interesul Uniunii Europene şi al Elveţiei de a face aceste progrese", a adăugat Barroso.
Tot la acest capitol, preşedintele Comisiei Europene a reafirmat cu fermitate că Executivul UE „nu va accepta niciodată un acord bilateral al unui stat membru cu o ţară terţă precum Elveţia, dacă acesta nu este făcut cu respectarea deplină a dreptului comunitar”.
Comisia Europeană a anunţat la începutul acestei luni că Germania şi Marea Britanie vor modifica acordurile cu Elveţia privind combaterea evaziunii fiscale prin intermediul conturilor bancare secrete, pentru a respecta legislaţia comunitară.
Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a afirmat la întrevederea pe care a avut-o la rândul său cu şefa statului elveţian că „relaţiile dintre Elveţia şi UE sunt bune” şi că există „un interes reciproc de a dezvolta şi mai mult aceste relaţii”.
"Avem acorduri în domenii extrem de diverse, de care profită cetăţenii şi companiile, de o parte sau de cealaltă. Totuşi, abordarea urmată până acum şi bazată pe acorduri internaţionale clasice în sectoare punctuale şi-a atins limitele în faţa intensităţii şi extinderii relaţiilor noastre", a spus Van Rompuy, citat într-un comunicat.


Articole înrudite