La a doua învestitură a preşedintelui american Barack Obama, ce va avea loc la 21 ianuarie la Washington, vor asista sute de mii de spectatori, însă cele mai bune locuri sunt cu plată şi costă mult, relatează AFP.
Cele două baluri oficiale şi numeroasele recepţii organizate cu ocazia învestiturii sunt finanţate din donaţii private şi nu s-au cheltuit bani publici pentru festivităţi. În 2009, Barack Obama a hotărât să interzică, din motive morale, donaţiile de la firme şi să plafoneze sumele venite de la particulari la 50.000 dolari. De la lansarea campaniei, el a strâns 53 milioane de dolari, sumă care constituie un record.
În acest an, situaţia este dificilă şi s-a revenit asupra plafoanelor. Comitetul de organizare propune patru niveluri de donaţii: de la 10.000 la 250.000 dolari de persoană, iar donaţia minimă pentru firme este de 100.000 dolari, până la un milion. Cu suma maximă, deţinătorul tichetului va participa la recepţii exclusiviste, precum şi la o serată la lumina lumânărilor înaintea învestiturii într-unul din cele mai frumoase muzee din oraş, alături de elita Washingtonului, va avea două locuri pe gradene pentru a asista la parada de după învestire şi patru bilete la balul prezidenţial.
Însă banii cumpără mai mult decât un loc în faţă: ei constituie accesul la preşedinte şi la cei din jurul său. „Este o cale pentru grupurile de interese, mai ales pentru firmele avute, care îşi consumă ultima şansă de a arunca bani la picioarele preşedintelui pentru a cumpăra favoruri oficiale”, a declarat AFP Craig Holman, de la ONG-ul Public Citizen.
În acest an nu există transparenţă totală în privinţa donaţiilor. În 2009, valoarea acestora a fost publicată pe internet, însă acum au fost postate doar numele donatorilor, fără sumele donate.
Potrivit unui raport al Congresului, peste 30.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în 2009 pentru a supraveghea mulţimea de 1,8 milioane de persoane care au invadat centrul Washingtonului, pe imensa esplanadă din faţa Capitoliului, unde Barack Obama a depus jurământul, înconjurat de congresmeni, guvern, judecătorii Curţii Supreme şi foşti preşedinţi.
De fiecare dată evenimentul ia o mare amploare, chiar dacă autorităţile se aşteaptă în acest an la o participare mai mică (circa o jumătate). Zeci de străzi vor fi închise circulaţiei, metroul va închide câteva staţii şi mii de invitaţi vor fi verificaţi cu detectoarele de metale.
Nu se cunoaşte numărul donatorilor VIP invitaţi, însă un raport al Securităţii interne arată că în 2009 cel puţin 750 de persoane au fost transportate cu autocarul aproape de Capitoliu, unde aveau locuri rezervate chiar în faţa podiumului.