25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sindicatul din domeniul securităţii aeriene GdF a anunţat în noaptea de duminică spre luni că s-a decis prelungirea cu 24 de ore a grevei controlorilor de trafic de pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania şi al treilea din Europa. Protestul controlorilor va dura astfel până miercuri la orele 04.00 GMT.
Greva a început luni la ora 04.00 GMT şi, după cum se anunţase iniţial duminică, urma să se încheie marţi la orele 04.00 GMT, dar sindicatul a decis prelungirea protestului pentru că societatea care gestionează aeroportul, Fraport, 'nu dă încă informaţii', a explicat pentru France Presse un membru al conducerii GdF, Markus Siebers.
„Regretăm că suntem constrânşi la noi măsuri”, a subliniat duminică sindicatul. „Atitudinea inflexibilă a Fraport AG nu ne lasă altă opţiune decât să continuăm această luptă cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, potrivit GdF.
Acest sindicat nu reprezintă decât un grup de aproape 200 de salariaţi - din totalul de circa 19.000 care lucrează pe aeroport -, dar a căror importanţă este crucială pentru planificarea şi gestionarea deplasării aparatelor la sol.
Mişcarea a fost declanşată joi şi a fost întreruptă în weekend, pentru ca Fraport să aibă timp să-şi revizuiască poziţia, explicase vineri Dirk Vogelsang, responsabil cu negocierile din partea sindicatului.
Fraport consideră revendicările GdF prea mari în termeni de creşteri salariale, bonusuri şi timp de lucru. „GdF se încăpăţânează să formuleze revendicări exagerate, fără a ţine cont de pasageri şi de companiile aeriene”, menţiona vineri Fraport, într-un comunicat.
Controlorii, dar şi alţi angajaţi la sol implicaţi în securitatea curselor, ale căror salarii au oscilat în 2011 între 42.000 şi 69.200 euro pe an, cer majorări între 25% şi 50%, plus 10% bonus pentru servicii complementare şi reduceri ale timpului de lucru între 9% şi 13%, potrivit unui document remis Fraport.
În pofida grevei, Fraport a afirmat că intenţionează, pentru luni, să asigure „până la 70% din cele 1250 de rotaţii (sosiri sau plecări) prevăzute, şi mai ales toate legăturile intercontinentale”.
Lufthansa, prima companie aeriană europeană, a anulat pentru luni circa 200 de zboruri, mai ales curse interne.

Articole înrudite