27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europa se rupe în două
Europa se rupe în două
Directorul Centrului pentru Reformă Europeană, Charles Grant a declarat pentru BBC că  o schimbare fundamentală în funcţionarea Eurozonei s-a observat deja la summitul de săptămâna trecută. "Europa se schimbă. De acum vor fi două cluburi: clubul euro care are propriile reguli şi instituţii şi restul Uniunii Europene", a spus Charles Grant.
Săptămâna trecută, la summitul european, reprezentanţii Marii Britanii, Irlandei, Poloniei, Suediei şi cei ai României nu au fost prezenţi decât la dineul oficial şi nu au participat la discuţiile ce au avut loc în cursul nopţii când au fost luate deciziile cu adevărat importante.
Premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au avut un schimb dur de replici în legătură cu implicarea Marii Britanii în discuţiile consacrate crizei din Zona euro. Sarkozy a spus că la discuţiile finale, de miercuri, ar trebui să participe numai ţările care au aderat la moneda unică europeană, în timp ce Cameron a cerut ca toţi liderii UE să fie prezenţi, pentru că vor fi dezbătute subiecte care i-ar putea afecta.

49% dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE, faţă de 19% acum 10 ani

Potrivit unui sondaj The Guardian/ICM, 70% dintre britanici vor un referendum care să stabilească dacă Regatul Unit mai rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Sodajul mai arată că 49% dintre repondenţi ar alege renunţarea la UE, în timp ce 40% îşi doresc ca apartenenţa la piaţa comună să fie păstrată. Cotidianul britanic aduce aminte cât de mult s-au schimbat lucrurile faţă de anul 2001, când doar 19% dintre insulari doreau ca Regatul să iasă din UE, faţă de 68% care se declarau pro-europeni.
Josef Janning, director de studii la Centrul de Politici Europene de la Bruxelles vede o "prăpastie din ce în ce mai mare" între cele 17 ţări din Zona Euro şi restul ţărilor.
Liderii europeni au decis organizarea unor summituri de cel puţin două ori pe an. Întâlnirile nu vor avea loc neapărat când se reunesc cele 27 de ţări. Şansele ca una din cele 10 ţări din afara eurozonei să intre în clubul "exclusivist" devin din ce în ce mai mici.
Þările din afara Zonei Euro sunt îngrijorate de perspectiva unei Europe scindate. Fredrik Langdal, de la institutul Suedez pentru Politici Europene, se teme că problemele care afectează toate ţările din Uniunea Europeană vor fi decise de Zona Euro.


Articole înrudite