25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Miercuri a fost declarată zi de doliu naţional în Bulgaria în memoria victimelor inundaţiilor din sudul ţării. Opt persoane au decedat luni, alte două au fost date dispărute în urma ruperii barajului unui lac artificial în apropierea satului Biser. Au fost inundate zeci de gospodării din alte localităţi din judeţele Haskovo, Kârdjali şi Stara Zagora. Este închis în continuare punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, la graniţa cu Turcia.
Ce e mai rău abia urmează, a declarat comisarul european bulgar pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia în situaţii de criză Kristalina Gheorghieva, care a vizitat marţi zonele afectate. Gheorghieva a avertizat că se aşteaptă două săptămâni de ninsori abundente şi ger, după care vremea se va încălzi brusc, iar zăpada se va topi repede şi este posibil să fie noi inundaţii.
Gheorghieva a spus că a copilărit în această zonă, inclusiv în satul Biser, distrus acum de apă. Este vorba de poporul meu şi mă doare foarte mult, a afirmat comisarul european. În opinia sa, Bulgaria poate să primească ajutor prin fondul european de coeziune, iar în cazul în care daunele depăşesc 0,6% din PIB-ul ţării, ceea ce este circa 220 milioane de euro, ar putea să aibă acces şi la fondul de solidaritate care distribuie circa 1 miliard de euro pe an. Kristalina Gheorghieva a amintit însă că, de la începutul anului, nouă ţări europene au trecut prin dezastre naturale, 370 de europeni şi-au pierdut viaţa din cauza gerului, cele mai afectate ţări fiind Ucraina şi România.
Rămâne gravă şi situaţia din nord-estul ţării. Toate arterele rutiere din judeţele Ruse, Silistra şi Razgrad sunt închise pentru a două zi consecutiv. Singurele drumuri deschise în judeţul Şumen, unde a fost declarată stare de urgenţă, sunt autostrada spre Varna şi drumul spre Karnobat şi Burgas. Prefectul oraşului Ruse Plamen Stoilov a declarat că vântul extrem de puternic face ca deszăpezirea să fie imposibilă. El a spus că mai mulţi şoferi nu au respectat interdicţia pentru circulaţie şi a fost nevoie ca vehiculele lor să fie tractate din nămeţi. Majoritatea drumurilor din restul Bulgariei sunt practicabile în condiţii grele de iarnă. Este interzis în continuare traficul camioanelor de peste 10 tone în întreaga ţară.
Podul între Ruse şi Giurgiu este închis. Ministerul bulgar de Interne informează că este deschis încă punctul de trecere a frontierei Vidin-Calafat. Din cauza îngheţării Dunării, circulaţia feribotului ar putea fi însă suspendată în următoarele ore, precizează ministerul. În 12 judeţe este instalat cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase. Temperaturile se situează între minus 8 şi minus 16 grade Celsius, ninsorile continuă în estul ţării, acolo viteza vântului depăşind 100 de kilometri pe oră.


Articole înrudite