23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Politica copilului unic era cândva o sursă de mândrie la Beijing, cu sloganuri reflectând legile stricte de planificare familială inscripţionate pe clădiri în întreaga ţară. Dar amintirile despre excesele celei mai dure politici a regimului sunt acum îndepărtate, într-un efort de a crea un mesaj mai relaxat, oficialii renunţând la sloganurile vechi, ameninţătoare în favoarea unora mai optimiste, notează Guardian.
Potrivit People's Daily, scopul este ca „acţiunile de planificare familială să ţină pasul cu vremurile şi să aibă succes în rândul maselor”. Însă este puţin probabil să se renunţe curând la politica unui singur copil, deoarece acest lucru ar provoca nemulţumire în rândul celor cărora li s-a refuzat şansa de a avea şi al doilea copil. Dar a început să fie mai puţin strictă, multor categorii, între care minorităţi etnice şi mamele care au copii cu handicap, permiţându-li-se să aibă al doilea copil.
Responsabilii cu planificarea familială caută şi metode mai subtile, cum ar fi o mai mare educaţie sexuală în rândul adolescenţilor.
Sloganurile la care s-a recurs la începuturile acestei politici, lansată în 1979, menţionau pedepse pentru cuplurile cu sarcini neplanificate. Exemple tipice de ameninţări erau: „În cazul în care cererile de sterilizare sau avort sunt respinse, casele vor fi dărâmate, vacile confiscate”. Aceste sloganuri transmiteau „mesaje reci, de constrângere şi chiar ameninţări. Ele au provocat resentimente în rândul oamenilor şi au condus la tensiuni sociale”, notează People's Daily.
Un raport intitulat „Propagandă Deschisă pentru Populaţie şi Planificare Familială” face apel la utilizarea de lozinci noi, scrie ziarul. Acţiunile pentru îndepărtarea celor vechi au început în 2007 şi vor fi revizuite şi sloganurile concepute mai recent, pentru a fi adecvate realităţii actuale. Noile sloganuri au tendinţa de a promova beneficiile dacă ai mai puţini copii sau militează pentru egalitatea sexelor, de exemplu: „Fertilitate mai redusă, calitate mai bună; băieţi şi fete sunt toţi comori”. Un slogan actual avertizează: „Maltratarea şi abandonarea bebeluşilor de sex feminin este strict interzisă”.
O consecinţă neluată în calcul a politicii copilului unic a fost avortul selectiv în funcţie de sexul fătului şi infanticidul la scară largă. Avorturile forţate continuă să aibă loc, au denunţat grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Avocatul Chen Guangcheng este ţinut în arest la domiciliu în provincia Shandong pentru că a făcut campanie în numele femeilor din zonă. Poliţia a împiedicat jurnaliştii străini să-l viziteze.
Sloganurile scrise pe ziduri nu mai sunt principala metodă de propagandă, pentru că informaţiile despre sex sunt disponibile online la scară largă. Experimentele recente cu lecţii despre sex pentru copiii de şcoală primară, utilizând păpuşi anatomic explicite, au provocat însă controverse.
Propagandiştii au fost ocupaţi cu modernizarea şi relaxarea altor lozinci şi imagini considerate a fi perimate şi potenţial contraproductive înainte de sesiunea anuală din martie a Congresului Naţional al Poporului.


Articole înrudite