25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria începe construirea gazoductului Nabucco în ianuarie 2013
Bulgaria începe construirea gazoductului Nabucco în ianuarie 2013
datei de 10 ianuarie, a anunţat premierul acestei ţări, Boiko Borisov.
Sofia propune ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei şi Turciei să fie inclusă în proiectul Nabucco menit să aducă gaze din Azerbaidjan până în Europa. Aflat, vineri seară, în studioul postului naţional de televizune BNT, Borisov a declarat că a primit chiar în acea zi asigurări de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso că acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.
„Planurile noastre sunt ca lucrările de construcţie a gazoductului Nabucco să înceapă din Bulgaria în ianuarie 2013”, a spus Borisov. El a adăugat că proiectul Nabucco este important pentru ţara sa deoarece va diversifica sursele de gaze, dar şi pentru că, în opinia sa, în doi-trei ani Bulgaria va dispune de cantităţi importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagră, pe care le-ar putea exporta. Borisov a reamintit faptul că guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizaţii care va permite unui consorţiu din care fac parte grupul petrolier francez Total SA, cel austriac OMV şi cel spaniol Repsol, să efectueze prospecţiuni asupra blocului "Khan Asparuh", situat pe platoul continental şi în partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagră.
Totodată, Borisov a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a promis că va vizita Bulgaria pe 9 noiembrie, pentru a da startul construirii gazoductului South Stream. Borisov a spus că împreună cu Putin vor vizita orăşelul Provadia (situat în partea de nord-est a ţării, la circa 50 de kilometri distanţă de Varna şi de litoralul Mării Negre). Acolo este punctul unde South Stream va fi interconectat cu celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani, cel care traversează Ucraina şi România. "Aşa că cele două proiecte se vor construi simultan pe teritoriul Bulgariei, vor crea noi locuri de muncă şi vor garanta diversificarea surselor de gaze pentru generaţiile viitoare", a mai spus Borisov.
În altă ordine de idei, Borisov a fost întrebat de ce fostul ministru de externe al Bulgariei, Rumiana Jeleva, nu a fost aleasă pentru un al doilea mandat de vicepreşedinte al Partidului Popular European la congresul de la Bucureşti în această săptămână. Oficialul a spus că Jeleva nu a fost aleasă deoarece reprezentanţii partidului au preferat să sprijine candidatul României, pe doamna Anca Boagiu. "Pe 9 decembrie în România va avea loc o confruntare uriaşă între Traian Băsescu şi Victor Ponta, de aceea mi se pare că majoritatea colegilor au decis să sprijine România, alegând candidatul ei", a explicat Boiko Borisov.

Articole înrudite