22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Acum în lume sunt cu şase milioane de copii mai puţini decât în 1990 şi acesta este doar începutul dezastrului. Potrivit datelor ONU, către anul 2050 vor fi cu 240 milioane de copii mai puţini decât acum - a semnalat expertul american Don Feder, director pe probleme de comunicare al Congresului Mondial al Familiilor.

Această situaţie este ''rezultatul unor idei greşite, al unor atitudini şi politici pe care ţările occidentale le duc de la sfârşitul Primului Război Mondial'', a declarat jurnalistul şi juristul Don Feder la conferinţa internaţională cu tema ''Apărarea valorilor familiei'', desfăşurată săptămâna trecută la Belgrad, după cum au relatat ITAR-TASS şi pravoslavie.ru.

În opinia expertului american, pentru aşa-numita ''iarnă demografică'' există câteva cauze principale, una din ele fiind cultivarea individualismului şi egoismului, urmată de lipsa de responsabilitate faţă de societate. ''Altădată nimeni nu-şi punea întrebarea despre lăsarea de urmaşi, aceasta era ceva firesc, ca şi respiraţia'', a subliniat Feder.

Printre factorii declinului demografic se numără de asemenea popularitatea în creştere a mijloacelor de contracepţie, a adăugat expertul, amintind că, potrivit datelor ONU, fiecare a doua femeie din lume foloseşte contraceptive, astfel că la nivel mondial se fac 42 de milioane de avorturi pe an, ceea ce este comparabil cu populaţia Spaniei.

Pe de altă parte, a mai subliniat expertul american în cadrul conferinţei din capitala sârbă, ''căsătoriile între persoane de acelaşi sex, promovate de UE, ONU şi actuala administraţie a SUA, au rupt orice legătură între căsătorie şi naşterea de copii''.

Nu în ultimul rând, a semnalat în continuare Don Feder, ''iarna demografică'' este cauzată de ''pierderea credinţei şi a speranţei''. ''Nu este o coincidenţă, a afirmat el, faptul că în Europa occidentală, îndepărtată în mare parte de creştinism, se observă cea mai mică rată a natalităţii din lume. Þările în care bisericile sunt pline demonstrează un nivel ridicat de creştere a populaţiei şi invers''.

Reprezentantul Congresului Mondial al Familiilor a afirmat totodată că această perspectivă a depopulării cu care se confruntă în prezent omenirea a mai fost înregistrată doar o singură dată, în secolul al 14-lea, în timpul epidemiei de ciumă.

În acest context, a rezumat expertul american, ''ideile care duc la catastrofă demografică trebuie schimbate imediat, ca să mai existe un viitor''.

Terra va avea în 2050 aproape 10 miliarde de locuitori

Populaţia mondială va ajunge la 9,731 miliarde de locuitori în 2050, faţă de 7,141 miliarde în 2013, indică un studiu bienal al Institutului francez de studii demografice (INED), potrivit site-ului http://fr.news.yahoo.com.

Până la sfârşitul acestui secol vor fi între 10 şi 11 miliarde de locuitori, conform proiecţiilor INED, care realizează studii proprii în paralel cu cele realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Banca Mondială (BM) şi alte mari instituţii naţionale.

Cifra de 6 miliarde de locuitori pe Terra a fost depăşită în 1999 şi, după 12 ani, în 2011, populaţia mondială a ajuns la 7 miliarde de locuitori.

Rata fecundităţii mondiale este de 2,5 copii la o femeie în 2013 - faţă de 5 în 1950 -, cu puternice disparităţi regionale, potrivit studiului, îndeosebi între cele două extreme, care sunt Nigerul (7,6 copii la o femeie) şi Bosnia-Herţegovina (1,2 copii la o femeie).

Africa va concentra aproape un sfert din populaţia globului în 2050, conform studiului, care prevede că 2,435 miliarde de persoane vor trăi pe continentul african în 2050, aproape dublul înregistrat în 2013 (1,1 miliarde de locuitori).

Cu un indice al fecundităţii de 1,6 copii la o femeie, Europa continentală va fi singura zonă de pe Terra confruntată cu un recul al populaţiei, care va scădea de la 740 milioane de locuitori în 2013 la 726 milioane în 2050, indică INED.

America va depăşi un miliard de locuitori, ajungând de la 958 milioane de locuitori în 2013 la 1,228 miliarde în 2050, Asia va trece de la 4,305 miliarde de locuitori în 2013 la 5,284 miliarde în 2050 şi Oceania de la 38 de milioane la 58 de milioane, potrivit previziunilor INED.

În prezent, cele mai populate şapte ţări ale lumii sunt: China (1,36 miliarde), India (1,276 miliarde), SUA (316,2 milioane), Indonezia (248,5 milioane), Brazilia (195,5 milioane), Pakistan (190,7 milioane) şi Nigeria (174,9 milioane).


Articole înrudite