22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
APADOR-CH şi ActiveWatch condamnă public folosirea legii penale pentru a intimida persoane care îşi exercită dreptul la liberă exprimare şi libertatea de a participa la întruniri publice, cu referire la ancheta poliţiei în cazul agresiunii asupra ministrului Culturii, Daniel Barbu, cerând în acest context modificarea legii adunărilor publice.
"Actul invocat ca violent a fost unic, a vizat un bun (autoturismul), iar nu persoana ministrului sau liniştea/ordinea publică. Având în vedere numărul relativ mare al protestatarilor prezenţi şi nemulţumirile exprimate — repetat — de aceştia la adresa anumitor măsuri luate de guvernanţi, este cât se poate de evident că, dacă s-ar fi urmărit cu adevărat tulburarea liniştii publice, rezultatul ar fi fost altul decât spargerea unei lunete a unui autoturism guvernamental", se precizează într-un comunicat semnat de reprezentanţi ai celor două organizaţii.
APADOR-CH şi ActiveWatch susţin că nu se justifică excesul de zel manifestat de autorităţi de a iniţia anchete penale extinse şi intensive, cu încadrări juridice exagerate.
"Acest lucru poate fi interpretat ca fiind făcut tocmai pentru a da un semnal că orice protest poate fi uşor transformat în obiect de dosar penal şi că orice protestatar este un potenţial învinuit", potrivit sursei citate.
În acest context, reprezentanţii APADOR-CH şi ActiveWatch afirmă că legea adunărilor publice, adoptată cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a Constituţiei din 1991, este anacronică şi nu reflectă realităţile societăţii româneşti, inclusiv progresele făcute la nivel de cultură democratică în rândul românilor.
"APADOR-CH şi ActiveWatch relansează apelul pentru modificarea legii adunărilor publice, pentru ca aceasta să fie într-adevăr un instrument care să asigure respectarea drepturilor omului şi înlăturarea posibilităţii de a restricţiona în mod abuziv dreptul cetăţenilor de a participa la adunări publice", se mai precizează în comunicatul de presă.
Cinci persoane sunt urmărite penal în cazul vandalizării maşinii ministrului Culturii, Daniel Barbu, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
''În cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei, în data de 17 octombrie, lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale — Poliţia Sector 3, sub îndrumarea procurorilor acestei unităţi de parchet, au procedat la citarea unui număr de cinci persoane, în vederea aducerii la cunoştinţă a învinuirii şi audierii în calitate de învinuiţi. Pentru garantarea dreptului la apărare al învinuiţilor, alte date (inclusiv numele învinuiţilor şi momentul audierii) nu pot fi făcute publice în acest moment'', a anunţat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Pe 17 octombrie, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a participat la o dezbatere în Club A, din Centrul Vechi, iar când a ieşit din local a constatat că autoturismul său era înconjurat de mai multe persoane care protestau faţă de proiectul de la Roşia Montană. Ministrul Daniel Barbu a fost abordat de protestatari încă din timpul dezbaterii de la Club A, care a fost suspendată din cauza celor care scandau împotriva proiectului minier. Poliţiştii aflaţi în zonă au solicitat intervenţia jandarmilor în momentul în care indivizi din acel grup au atacat cu pietre maşina ministrului, spărgându-i luneta.


Articole înrudite