Mediatorul Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, a indicat luni, în Consiliul de Securitate al ONU că Damascul a acceptat de principiu data limită de 10 aprilie pentru a începe punerea în aplicare a planului său de pace, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP şi Reuters.
Potrivit planului, violenţele trebuie să înceteze complet în 48 de ore după această dată-limită, până la care regimul sirian va trebui să-şi retragă, de asemenea, armamentul greu din oraşe şi să înceapă retragerea trupelor.
Kofi Annan a cerut sprijinul Consiliului de Securitate pentru această primă etapă de aplicare a planului său de pace şi a invitat ONU să studieze condiţiile pentru desfăşurarea unei misiuni de observatori în Siria, potrivit diplomaţilor.
Deocamdată însă, nu există semne că preşedintele sirian Bashar Al-Assad şi-ar ţine promisiunea de a transpune în fapte planul de pace în şase puncte prezentat de Kofi Annan. „Nu există progrese pe teren”, a declarat pentru Reuters un diplomat care a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, rezumând remarcile făcute de Annan.
În pofida acestei lipse de progrese, Kofi Annan a sugerat Consiliului de Securitate că ar putea exista „începuturile” unui plan vizând încetarea conflictului care durează de peste un an şi a făcut apel la membrii forului de decizie al ONU să „înceapă să ia în considerare desfăşurarea unei misiuni de observare cu un mandat larg şi flexibil”, a spus un alt diplomat.
Kofi Annan, fost secretar general al ONU, s-a adresat prin videoconferinţă, de la Geneva, ambasadorilor celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate reuniţi cu uşile închise la New York.
Departamentul pentru menţinerea păcii al ONU face deja planuri în perspectiva lansării unei misiuni de monitorizare a încetării focului, din care ar face parte între 200 şi 250 de observatori neînarmaţi, misiune pentru care ar fi nevoie însă de o rezoluţie a Consiliului de Securitate.
Nu se ştie deocamdată care este reacţia Rusiei la propunerile lui Kofi Annan. Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto împotriva a două rezoluţii ale Consiliului de Securitate care condamnau represiunile regimului sirian împotriva mişcării de contestare a regimului, aminteşte Reuters.
Potrivit ONU, armata şi forţele de securitate siriene au ucis în ultimele 12 luni peste 9.000 de persoane, în timp ce potrivit Damascului rebelii au omorât 3.000 de soldaţi şi poliţişti.