Având cel mai ridicat grad de absorbţie a fondurilor europene din Regiunea de Dezvoltare Sud Est, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a implementat, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 30 de proiecte POSDRU. O performanţă, în condiţiile în care regulile de derulare a proiectlor s-au modificat în permanenţă, spune profesorul univesitar Lucian Georgescu, presedintele Senatului Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, responsabil cu implementarea proiectelor europene: “De la lansarea proiectelro POSDRU din 2008-2009 şi până acum au modificat regulamentul de implementare al proiecteor de 115 ori. Ironia este că de fiecare dată când apare o nouă modificate pe site-ul Autorităţii de Management începe cu «în sprijinul beneficiarului»”. Totuşi, modificările numai în sprijinul beneficiarului nu sunt: “se modifică drastic condiţiile de implementare, limitele financiare, cele umane, regulile de cheltuire, de organizare, de mangement, de raportare. Au fost cazuri când am trimis cerere de rambursare, iar de la Galaţi la Bucureşti s-a schimbat regula. Jumătate din instrucţiunile care s-au schimbat au avut efect retroactiv, contrar principiilor de implementare sănătoasă”, mai spune prof Georgescu.
Mai mult, efectul regulilor schimbate în timpul jocului a fost fie întârzieri majore în analizarea şi aprobarea cheltuielielor eligibile, fie obligaţia beneficiarului proiectului de a întocmi zeci de mii de rapoarte, mai spune Lucian Georgescu: “A fost o perioadă, în 2011, când pentru decontarea cheltuielilor eligibile treceau şi opt luni... Acum s-a mai îmbunăţit această perioadă, dar tot avem întârzieri. În prezent, universitatea are de recuperat de la Autoritatea de Manegement 16 milioane de lei, bani pe care i-am investit în proiecte POSDRU şi despre care nu ştim nimic când vor veni. Problema este că toate cheltuielile trebuie efectuate până la finele acestui an. Pe de altă parte, pentru justificarea acestor 16 milioane de lei am făcut 10.000 de pagini de justificări şi memorii!”.
Un efort birocratic titanic, ce ar putea fi egal cu zero dacă Autoritatea de Management nu va rambursa suma, până la finele anului, către universitatea din Galaţi, căci, dacă nu se respectă acest termen, banii europeni nu mai vin. Cu experienţa tristă a acestor proiecte, Lucian Georgescu speră ca măcar cele finanţate din exerciţiul bugetar 2014-2020 să nu mai fie însoţite de acest sistem birocratic şi păgubos. “Trebuie ca regulile să fie păstrate, pentru că, dacă le schimbi mereu, nimeni nu mai înţelege nimic. Totuşi, noi am început cu stângul şi în privinţa proiectelor derulate pe exerciţiul bugetar european 2014-2020. Deja 2014, 2015 şi cred că şi jumătate din 2016 sunt pierdute, la nivelul României nu s-a semnat încă nici un contract de finanţare, spre deosebire de alte ţări, precum Polonia, care au şi început să implementeze proiecte”, a mai avertizat Georgescu.