Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, împreună cu Viorel Ştefan, ministrul finanţelor publice, s-au întâlnit astăzi, 9 martie, la Galaţi, cu primarii din judeţ, pentru a le prezenta stadiul şi perspectivele implementării programului de guvernare şi al programelor gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).
„Merg în vizită în fiecare judeţ şi am discuţii cu colegii dumneavoastră. Ştiu cu ce probleme vă confruntaţi, ştiu că aveţi multe proiecte şi tocmai de aceea vă reamintesc că 17 martie este ultima zi în care se mai pot depune proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Toţi cei care doresc să aplice pentru proiecte în cadrul PNDL trebuie să completeze Anexa 3 şi să o depună în acest termen, iar, din aprilie, estimăm că va începe semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele eligibile, pe măsură ce solicitările depuse trec de etapa de analiză”, a declarat Sevil Shhaideh.
PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane de euro şi credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde de euro (aproximativ 30 de miliarde de lei) pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiţii. Programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, contribuind, alături de programele finanţate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport şi locuire.
„Ceea ce vă rog din nou este să vă concentraţi pe proiecte în infrastructura care asigură serviciile de bază (alimentare cu apă, canalizare, creşe, dispensare, drumuri, şcoli), apoi pe baze sportive! De asemenea, prioritizaţi-vă investiţiile: introduceţi întâi apă şi canalizare în comune, şi apoi ocupaţi-vă de asfaltarea drumurilor!”, a subliniat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.
Pentru modernizarea satului românesc, în Programul de guvernare sunt prevăzute măsuri care vizează:
- creşterea procentului de racordare la serviciile de apă de la 77% (în prezent) la 87% (până în 2020);
- creşterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (în prezent) la 60% (până în 2020);
- atingerea ţintei de 61% drumuri modernizate (până în 2020), faţă de circa 38% (cât avem în prezent) şi 100% şcoli cu autorizaţie de funcţionare, până în 2020;
- creşterea procentului de proprietăţi cadastrate şi înregistrate de la 40% (în prezent) la 80% locuinţe şi 100% la terenuri agricole.
Întâlnirea de la Galaţi a fost organizată ca răspuns la invitaţia autorităţilor publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul şi colaborarea între nivelul central şi local din sistemul public.