02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-au epuizat fondurile pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zona rurală
S-au epuizat fondurile pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zona rurală

În primele cinci zile ale sesiunii de primire a proiectelor pentru investiţii agricole şi neagricole, lansată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în data de 3 mai 2017, au fost depuse peste 3.050 de cereri pentru finanţarea unor investiţii noi în activităţi neagricole, atât la nivel naţional, cât şi în teritoriul integrat Delta Dunării (Submăsura 6.2). Valoarea solicitată prin aceste cereri depăşeşte 160 de milioane de euro. Alocarea pentru apelurile deschise pe submăsura 6.2 în acest an este de 21,8 milioane de euro.
„Cele mai multe cereri de finanţare s-au depus pentru finanţarea unor investiţii neagricole în mediul rural. Vorbim despre investiţii mici, cu sprijin financiar foarte accesibil, care permit şi celor care desfăşoară deja o activitate agricolă în mediul rural să îşi diversifice activitatea oferind servicii, deschizând ateliere de producţie sau pensiuni agroturistice. Interesul foarte mare este normal, pentru că proiectele sunt accesibile şi uşor de pus în practică, suma care poate fi obţinută fiind de până la 70.000 de euro,” a declarat Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Au mai fost primite proiecte pentru submăsurile 4.1, 6.1 şi 6.4, procesul de depunere fiind în plină desfăşurare până în data de 31 iulie sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Facem precizarea că solicitanţii care doresc să depună proiecte, dar nu au punctajul minim cerut de pragul lunar actual, vor putea să aplice începând cu data de 1 iunie 2017, ora 00.00, moment în care se va aplica un nou prag de calitate lunar, cu condiţia ca submăsura respectivă să mai dispună de fonduri.
La dispoziţia celor interesaţi de obţinerea unei finanţări nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 sunt disponibile în această sesiune derulată în perioada 3 mai – 31 iulie 2017 mai multe linii de finanţare pentru proiecte private:
sM 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole (teritoriu naţional şi ITI – Delta Dunării)”
sM 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole (teritoriu naţional şi ITI – Delta Dunării)”
sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (teritoriu naţional şi ITI – Delta Dunării)”
sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole (teritoriu naţional şi ITI – Delta Dunării)”
sM 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”
sM 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.


Articole înrudite