Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) are în implementare proiecte LIFE în valoare de 7 milioane de euro, iar cel mai nou dintre acestea, cu un buget de 80.000 de euro, vizează schimbul de bune practici pentru achiziţiile publice ecologice, potrivit datelor prezentate într-o conferinţă de specialitate, de către Marisanda Pîrîianu, şeful Direcţiei Accesare Fonduri Europene, MMAP.
„În prezent, Ministerul Mediului are în implementare 7 proiecte LIFE, în valoare de 7 milioane de euro. De asemenea, la ora actuală, sunt deschise sesiuni pentru depunerea de proiecte pentru LIFE. Llansăm proiectul «GPPbest — Schimb de bune practici şi instrumente strategice pentru achiziţiile publice ecologice», al cărui buget este de 80.000 de euro. Prin acest proiect, vom beneficia de expertiza colegilor din Italia, parteneri — coordonatori ai acestei iniţative”, a declarat Pîrîianu.
Conform reprezentantului Ministerului Mediului, România are în pregătire 10 aplicaţii în valoare de 10-12 milioane de euro, care aşteaptă acordul Comisiei Europene.
La rândul său, secretarul de stat în ministerul de resort Raul Călin Pop a susţinut că noul proiect LIFE, prezentat, „are o valoare socială foarte importantă”, iar în acest context, societatea „trebuie să se întoarcă la economia circulară, de la economia liniară, în care ne aflăm”.
„Acest proiect are o sarcină importantă şi delicată, în acelaşi timp: măsurarea a ceva ce nu poate fi măsurat foarte uşor. Este un demers delicat, plin de riscuri, care trebuie dus la bun sfârşit, inspiraţi fiind de modelele din jurul nostru. Atunci când vorbim despre achiziţiile publice verzi, este important să operaţionalizăm nişte proceduri, care să reflecte criterii de transparenţă, etică şi utilitate. Efortul trebuie să meargă spre educarea consumatorilor, spre ajutarea lui de a lua decizia de cumpărare într-un mod etic şi transparent. Achiziţiile publice verzi sunt un semnal sistemic prin care se poate schimba viaţa fiecăruia dintre noi”, a afirmat Pop.
Proiectul „GPPbest — Schimb de bune practici şi instrumente strategice pentru achiziţiile publice ecologice” este finanţat prin Programul LIFE „Guvernanţă şi informare”, iar durata de implementare este octombrie 2015 — iunie 2018. Coordonatorul de proiect este Regiunea Basilicata din Italia, iar beneficiarii asociaţi sunt: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Regiunile Sardinia şi Lazio din Italia şi Fundaţia Ecosistemi.