Fondurile europene pe care estimăm că le vom accesa în acest an pe dezvoltare rurală se ridică la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu ocazia împlinirii a 17 de la înfiinţare.
"În total, anul acesta estimăm că vom accesa o sumă totală de 1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai mult decât anul trecut. Este un câştig,o realizare pe care trebuie să o procesăm cu atenţie, cu calm, şi cu foarte multă ambiţie. Trebuie să ne aşezăm la masa de lucru, motiv pentru care am solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putinţă ce s-a realizat în România până în prezent. Suma estimată din analizele pe care le-am făcut azi, iar aceste analize vor continua, este ca România să acceseze întreaga sumă din PNDR, indiferent câţi ani facem 17 — 18 ani. În orizontul 2020 acesta este obiectivul: întreaga sumă a României trebuie repatriată. Acesta este obiectivul pe care ni l-am asumat şi la care trebuie să lucrăm indiferent câte sărbătoriri vom face. Acesta este obiectivul pe care îl are Ministerul Agriculturii şi obiectivul ţării, la care trebuie să lucram toţi indiferent de locul de muncă indiferent de poziţia pe care o avem într-o structură sau alta", a precizat Daea.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii s-a declarat nemulţumit că, până la finele anului, rambursările de la Comisia Europeană vor fi de 221,1 milioane de euro, deşi ţinta era mult mai mare.
"În ultima sâmbătă din fiecare lună se analizează pe fiecare judeţ, pe fiecare program, ce s-a desfăşurat pe luna anterioară şi aici am o doză de nemulţumire pe care trebuie să o transmit, pentru că am avut alt target. Am gândit, am lucrat împreună şi am planificat să realizăm o anumită sumă pe care din nefericire analizele noastre nu ne conduc spre un asemenea obiectiv. Totuşi, suma care va fi în continuare posibilă de realizat şi de adus în ţară este de 221,14 milioane de euro", a spus Daea.
Totodată, oficialul a precizat că a solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putinţă ce s-a realizat în România până în prezent, din trei motive, respectiv să vadă ce s-a realizat de la integrarea în Uniunea Europeană, să facă proiecţia pentru urmptorii ani şi să contureze poziţia la UE privind PAC.
"Am cerut din trei motive: primul, să cunoaştem unde am ajuns, să desenăm pe harta ţării ce s-a realizat de la integrarea în UE, ce obiective am împlinit pentru a vedea efortul pe care l-a făcut ţara şi instituţiile şi de care trebuie să beneficieze mediul rural şi fermierii români. Al doilea motiv, ce ne proiectăm în continuare, ce goluri avem în spaţiul rural, goluri de sprijin în PAC pentru fermieri şi al treilea, cele două ne compun poziţia la UE şi nu trebuie să uităm faptul că România este stat cu drepturi depline de a participa la decizia comuna privind PAC. Din aceste punct de vedere se impune o pregătire temeinică. Motiv pentru care în MADR am declanşat, demult, acele dezbateri prin care noi înţelegem să ne raportăm la nevoile ţării şi instrumentele prin care să ne aducem concret contribuţia la PAC", a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta i-a felicitat, alături de AFIR, "al doilea plămân care trimite oxigen fermierilor şi mediului rural, oxigen luat din FEADR", pe cei de la APIA pentru că din raportul primit de la UE "am ajuns la un procent de accesare pe FEGA de 99,04%".
În data de 31 martie, ministrul Agriculturii declara că îşi propune să atragă din fondurile europene prin PNDR 2020 o sumă de circa 1,6 miliarde euro, în anul 2017.
"Ţinta noastră pentru 2017 este de a atrage 1,6 miliarde de euro din fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Am deschis măsurile, am introdus target la fiecare salariat, până jos, astfel încât target-ul de 1,6 miliarde de euro să fie atins. Noi ne propunem numai ţinte exacte şi măsuri în consecinţă", afirma Petre Daea.