12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul poate accesa fonduri prin Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020
Galaţiul poate accesa fonduri prin Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020

Luna viitoare urmează să fie lansat cel de-al doilea apel de proiecte din cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020, care va avea la dispoziţie un buget de aproximativ 60 milioane euro, bani ce ar putea fi folosiţi inclusiv de Galaţi pentru implementarea de proiecte cu impact asupra regiunii Dunării. Potrivit consilierului în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Andreea Pena, care s-a aflat la Galaţi, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei locale şi instituţiilor publice interesate,  la aceste fonduri vor avea acces potenţiali beneficiari din ţările riverane Dunării: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi, în premieră, din Republica Moldova şi Ucraina.
„Proiectele transnaţionale nu au un caracter investiţional, au un caracter de a avea un impact în regiunea Dunării. Proiectele sunt legate de rezultatele şi nevoile indentificate în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Sunt proiecte care nu şi-ar găsi finanţare prin fonduri naţionale sau prin proiecte de cooperare transfrontalieră. Putem să luăm în calcul schimburi de experienţă, transferuri de cunoştinţe, studii preinvestiţionale, proiecte de cooperare teritorială", a declarat Andreea Pena. Potrivit acesteia, în a doua etapă, sunt aşteptate să fie depuse aproximativ 200-300 de proiecte, în condiţiile în care, în prima etapă, anul trecut, au fost depuse în faza de înscriere peste 500 de proiecte, din care 100 au fost invitate să completeze aplicaţia finală, iar 54 au fost selectate în final. Suma totală alocată pentru etapa întâi a fost de 90 milioane euro.
„Bugetul total alocat pentru etapa a doua este de aproximativ 60 milioane euro din care 85% reprezintă Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% sprijin de la bugetul de stat şi 2% contribuţie proprie. Sesiunea din mai va fi deschisă pentru 30 de zile, timp în care proiectele pot fi trimise numai în format electronic pe site-ul programului. Sperăm ca în primăvara viitoare să avem proiectele selectate în final", a mai spus Pena.


Articole înrudite