27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Contractul de finanţare al proiectului de reabilitare a 170 km de drumuri din două judeţe, semnat
Contractul de finanţare al proiectului de reabilitare a 170 km de drumuri din două judeţe, semnat
Semnarea contractului de finanţare pentru proiectul "Axa rutieră strategică 1 Iaşi - Suceava", care prevede reabilitarea a aproximativ 170 de kilometri de drumuri judeţene din cele două judeţe, este un semnal pentru Moldova şi UE şi va conduce la dezvoltarea regiunii şi competitivitate, a declarat luni, la Iaşi, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb. "Astăzi am ocazia să dăm un semnal pentru Moldova şi pentru UE. Acest contract de finanţare va conduce la competitivitate, la dezvoltarea regiunii, la o şansă de a avea o viaţă mai bună pentru fiecare. (...) În comunităţile în care noi trăim, în care noi muncim, lucrând în echipă putem dezvolta România", a declarat Rovana Plumb, cu prilejul semnării contractului.
Pentru cel mai vast obiectiv de investiţie rutieră al Consiliului Judeţean Iaşi, finanţat din fonduri nerambursabile, se vor aloca aproape 73 milioane de euro, din care 58 milioane de euro provin din fonduri europene şi alte aproximativ 9 milioane de euro de la bugetul de stat. Suma pe care trebuie să o asigure solicitanţii este de 6 milioane de euro, reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile. Proiectul, implementat în parteneriat cu judeţul Suceava, prevede reabilitarea a aproape 170 kilometri de drumuri de pe teritoriul celor două judeţe, din care 92 kilometri în judeţul Iaşi. "Am fost un pionier în ceea ce priveşte acest proiect, care a fost depus în luna noiembrie. Au fost probleme privind intabulările. Acest drum este unul dintre cele mai mari drumuri din ţară. Va deservi 160.000 de locuitori din judeţele Iaşi şi Suceava", a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.
"Regiunea noastră e foarte activă. Avem depuse 750 de proiecte. Proiectele contractate sau în curs de contractare reprezintă peste 550 milioane de euro. Important nu e programul, ci ceea ce facem cu banii obţinuţi pe fondurile europene. Avem oportunităţi, avem şi nevoi. Trebuie să facem echipe comune cu beneficiarii noştri", a declarat Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est. După finalizarea investiţiei, 22 de comune şi oraşe din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi conectate la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). Comunele ieşene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropniţa, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belceşti, Cepleniţa, Scobinţi, Lespezi, Sireţel. În judeţul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipoteşti, Bosanci, Udeşti, Stroieşti, Dărmăneşti, Todireşti, Moara şi Şcheia, oraşele Dolhasca şi Liteni şi municipiul Suceava. Proiectul 'Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 1 Iaşi-Suceava' a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 6 — Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 — Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T.

Articole înrudite