Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia că bugetul de stat pe 2016 prevede ca aproape 50% dintre investiţiile publice majore să fie realizate în acest an cu finanţare din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020, în condiţiile în care, după patru luni, nu a fost decontat niciun euro şi solicită Guvernului şi premierului să revadă priorităţile stabilite la începutul anului de fiecare minister, atragerea fondurilor UE trebuind să devină o prioritate absolută pentru activitatea viitoare.
"AOAR urmăreşte cu maxim interes acţiunile guvernamentale legate de creşterea volumului fondurilor europene atrase şi valorificate efectiv în proiectele de interes naţional sau regional, în anul 2016. AOAR a susţinut constant necesitatea adoptării de măsuri care să sprijine firmele care au câştigat apelurile de proiecte finanţate prin POS CCE, proiecte ce creează aprecieri pentru creşterea competitivităţii companiilor, în mod deosebit, a firmelor productive şi cu activitate de export", afirmă AOAR, într-un comunicat.
Potrivit oamenilor de afaceri români, numărul mare de proiecte de succes arată că, acolo unde proiectele au fost bine pregătite, IMM-urile sau companiile mari au valorificat oportunităţile oferite de POS CCE în perioada 2007 — 2013, îmbunătăţindu-şi semnificativ performanţa economică.
"Un fapt negativ cu repercusiuni grave îl reprezintă, în acest moment, aplicarea brutală şi incorectă a unor 'corecţii financiare' de până la 100%, motivată de identificarea unor 'condiţii artificiale'. Aceste 'noi condiţii' sunt invocate la 2-3 ani de la finalizarea proiectelor, proiecte verificate şi decontate integral, fără obiecţiuni din partea autorităţilor competente ale statului", se menţionează în comunicat.
AOAR afirmă că a formulat oficial propuneri practice de soluţionare a acestei situaţii care, în prezent, ca urmare a unor măsuri administrative (cererile de restituire de bani formulate de Ministerul Fondurilor Europene încă din 2015 au condus la blocări de conturi, sechestre asiguratorii, blocări de activitate a companiilor etc.) afectează grav activitatea unor companii competitive, profitable, capabile să cofinanţeze din credite bancare proiectele de modernizare asumate.
"Nesoluţionarea de peste un an de zile a acestei situaţii necesită intervenţia urgentă a prim-ministrului şi a ministrului Economiei. Nu ne putem permite compromiterea a zeci de firme producătoare, cele mai multe din categoria IMM-urilor. O situaţie extrem de gravă, semnalată public de AOAR încă din luna februarie 2016, o reprezintă îndeplinirea a doar 14 din cele 36 condiţii ex-ante acceptate de România în cadrul Acordului de Parteneriat, document ce stă la baza Acordului UE, România vizând accesarea fondurilor europene din bugetul UE 2014-2020. Din nou, este necesară o poziţie mult mai intransigentă a prim—ministrului faţă de miniştrii şi ministerele cărora le revine obligaţia de a realiza demersurile legale care să asigure îndeplinirea condiţiilor ex-ante restante şi deblocarea atragerii de fonduri din noul exerciţiu bugetar (ex: Ministerul Mediului trebuie să elaboreze Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor)", mai spune AOAR.