22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UPDATE: Descinderi la AFDJ Galaţi
UPDATE: Descinderi la AFDJ Galaţi

Poliţişti şi procurori au descins în această dimineaţă, miercuri, 27 martie 2024, la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi. Potrivit unor surse de încredere, acţiunea este coordonată de Parchetul European (EPPO). Amintim că această instituţie europeană, condusă de Laura Codruţa Kovesi, are competenţa de a investiga, urmări penal şi trimite în judecată autorii infracţiunilor împotriva bugetului UE. Vom reveni!

UPDATE: Astăzi, Parchetul European (EPPO), reprezentanţa din Cluj-Napoca (România), conduce 12 percheziţii în cadrul unei anchete împotriva unor funcţionari ai Administraţiei Fluvială a Dunării de Jos Galaţi – AFDJ şi Autoritatea Navală Română (ANR). În discuţie este o presupusă fraudă legată de achiziţionarea a două remorchere – bărci puternice folosite pentru remorcarea ambarcaţiunilor şi a navelor mai mari – pentru Delta Dunării de Jos.

Trei percheziţii au avut loc în această dimineaţă în trei instituţii publice – una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa. Alte şapte percheziţii au fost efectuate la locuinţele funcţionarilor publici care lucrează pentru acele instituţii, iar două au avut loc la firme private.

„Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcţionarii publici ai AFDJ Galaţi, în calitatea lor de reprezentanţi ai acesteia, au obţinut finanţare UE din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a două remorchere polivalente (*foto ). Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35 144 000 lei (aproximativ 7 milioane EUR)”, informează EPPO.

Se pretinde că funcţionarii publici au depus documente inexacte în vederea finanţării proiectului. Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alţi operatori economici să participe la procesul de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant.

În urma finalizării contractului cu firma furnizor, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut iniţial în caietul de sarcini şi contractul de cumpărare. Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcaţiuni inutilizabile pentru navigaţia fluvială, deoarece nu puteau tranzita prin rezervoarele pline ale sectorului fluvial Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR.

Percheziţiile domiciliare în desfăşurare, destinate strângerii probelor, mobilizează zeci de poliţişti din: Structura de Sprijin EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizaţiei Galaţi, Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa din cadrul General Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie din cadrul DGA, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi SAS şi Jandarmeria Română – Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi. *sursa foto: EPPO


Articole înrudite