24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asigurarea căldurii şi a apei calde în Galaţi, pentru care autorităţile care au condus Galaţiul în ultimii ani nu au putut găsi o rezolvare astfel încât să nu mai apară sincope la acest capitol, rămâne în continuare o problemă. Şi asta mai ales în condiţiile în care între Electrocentrale şi Apaterm respectiv Primărie se derulează în ultimile luni un război al declaraţiilor şi nu numai iar acum o săptămână, pentru prima dată în istoria Electrocentrale, s-a sistat alimentarea cu gaze naturale de către cei de la Romgaz deoarece furnizorul local de agent termic primar nu şi-a respectat obligaţiile de plată asumate. Lanţul slăbiciunilor este mult mai mare, în condiţiile în care Electrocentrale nu mai poate recupera câteva sute de milioane de lei de la Apaterm, societate care a intrat în insolvenţă de anul trecut. În aceste condiţii, când anotimpul rece bate la uşă, este greu de spus dacă nu vor axista probleme în asigurarea căldurii oraşului în această iarnă. O soluţie pentru rezolvarea problemei ar exista, susţine primarul Marius Stan, care doreşte ca municipalitatea să preia reţeaua de conducte de distribuţie a Electrocentrale.
„Nu mai dorim să preluăm Electrocentrale, ci doar reţeaua de distribuţie, şi există investitori interesaţi să asigure furnizarea gazului natural şi să construiască centrale la nivel de cartier, de exemplu”, ne-a declarat primarul Marius Stan.
Întrebat dacă aceste centrale de cartier nu ar putea fi totuşi o soluţie nefericită, în condiţiile în care preţul gazelor naturale va creşte în continuare, fapt ce se va reflecta în nota de plată a consumatorilor casnici, primarul a precizat că ia în considerare şi sursele alternative care ar putea asigura apa caldă şi căldura, cum ar fi deşeurile, care pot fi arse, însă acest lucru nu poate fi deocamdată pus în practică din cauza legislaţiei, care nu precizează foarte clar condiţiile în care se poate realiza parteneriatul public-privat. „Sunt firme din Suedia sau Germania interesate de asemenea proiecte şi care vor să investească, însă deocamdată legislaţia nu este una foarte clară”, ne-a declarat primarul Marius Stan.


Articole înrudite