08 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pericole la tot pasul pe şantierele gălăţene
Pericole la tot pasul pe şantierele gălăţene

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi desfăşoară în anul 2023, campania naţională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor, acţiune înscrisă în Program Propriu de Acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru anul 2023, aprobat de Inspecţia Muncii.

Prima etapă a campaniei s-a desfăşurat în lunile februarie - martie 2023, şi a constat în mediatizarea, informarea şi organizarea de dezbateri în cadrul ITM Galaţi cu principalii dezvoltatori din judeţ cu activitate în domeniul construcţiilor.

A doua etapă a campanie se desfăşoară în perioada aprilie - noiembrie 2023, şi constă în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, prin acţiuni de control la aceştia.

În perioada 01.04.2023 - 30.06.2023, inspectorii de muncă din cadrul ITM Galaţi au verificat 57 de angajatori. Au fost identificate 81 de neconformităţi, au fost dispuse 81 de măsuri şi s-au aplicat 80 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 11 amenzi, în valoare totală de 44.000 de lei.

Dintre cele mai frecvente neconformităţi constatate de inspectorii de muncă cu ocazia vizitelor de control în şantierele temporare de construcţii menţionăm: neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie în concordanţă cu riscurile existente la locul de muncă; neverificarea de către angajatori a modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecţie acordat; neamenajarea corespunzătoare a locului de muncă la înălţime, astfel încât să fie eliminat pericolul de cădere în gol; utilizarea unor echipamente de muncă (ex. schele) care nu îndeplineau toate cerinţele de securitate; neasigurarea sprijinirii malurilor săpăturii; au fost identificate cabluri electrice de alimentare cu energie electrică pozate necorespunzător pe calea de acces, existând  astfel pericol de accidentare; nesupravegherea activităţii de lucru la înălţime; exploatarea unor echipamente de muncă care nu aveau verificare tehnică ISCIR; neautorizarea categoriilor de personal care exercită meserii ce trebuie autorizate; neasigurarea semnalizării de securitate şi/sau sănătate la toate locurile de muncă din incinta şantierului; planul propriu de securitate prevăzut de H.G. nr.300/2006 privind cerinţele minime pentru şantierele temporare sau mobile nu se află pe şantier în permanenţă pentru a putea fi consultat la cerere de inspectorii de muncă, inspectorii sanitari etc.; nu a fost întocmită evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific; nu sunt elaborate instrucţiuni proprii  în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă specifice tuturor activităţilor desfăşurate  în şantierul temporar; neefectuarea controlului medical periodic prin servicii de medicina muncii de către toţi lucrătorii; instruirea neadecvată a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; nu au fost desemnaţi şi instruiţi lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, prevenirea şi stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor în caz de pericol având în vedere mărimea unităţii şi dispersia teritorială.

! În scopul verificării modului în care angajatorii respectă cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru crearea unor locuri de muncă sigure şi sănătoare în şantierele temporare, acţiunile de control vor continua şi în trimestrul următor, anunţă ITM Galaţi.


Articole înrudite