03 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte, poliţiştii anticorupţie alături de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş“ au făcut descinderi în patru judeţe, printre care se numără şi Galaţiul, vizate fiind două grupări de falsificatori.
„În baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în cooperare cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş“, beneficiind de sprijinul unor specialişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Maramureş şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei au desfăşurat, în judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj şi Galaţi, 20 de percheziţii domiciliare şi ale unor autoturisme. De asemenea, au fost puse în executare un număr de 20 mandate de aducere pentru persoanele suspecte. În cele două dosare penale instrumentate sunt efectuate cercetări pentru probarea activităţii infracţionale a două grupuri infracţionale independente, formate din 13, respectiv 5 suspecţi, ai căror membri acţionau conectat, la nivel judeţean şi transfrontalier, în scopul falsificării unor seturi de documente de identitate, la solicitarea unor persoane, contra unor sume de bani.
Cercetările vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unor grupuri infracţionale organizate în scopul comiterii unor infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi altele, Metoda contrafacerii consta în utilizarea elementelor reale de identificare, data naşterii, cod numeric personal, aparţinând unor titulari de documente valide de identitate, activităţi urmate de întocmirea documentelor falsificate, prin substituirea fotografiilor titularilor cu cele ale persoanelor interesate să le obţină.
„Astfel, sumele percepute pentru această operaţiune se cifrau la 3.000 euro (din care se achita un avans în cuantum de 1.000 euro, diferenţa fiind remisă la data predării setului complet de documente, cum ar fi cărţi de identitate, permise auto, paşapoarte”, se arată în comunicatul Parchetului Înaltei Curţi. În cele dosare penale s-a dispus utilizarea a trei investigatori sub acoperire.
La acţiune s-a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale de Paşapoarte - SPCEEPS Maramureş şi SPCEEPS Satu Mare. Totodată, pentru probarea activităţilor infracţionale s-a beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI).


Articole înrudite