De prea multe ori visăm şi de prea puţine ori credem cu adevărat că ceea ce visăm se poate îndeplini – acesta este mesajul cunoscutei sportive Gabriela Szabo, mesaj pe care liceenii Colegiului Naţional Costache Negri l-au urmărit, alături de alte poveşti de succes, în cadrul unui proiect inedit desfăşurat la Galaţi, proiect intitulat “Care este Everestul tău?\".
Proiectul a plecat de la ideea gălăţeanului Tiberiu Pintilie care, de-a lungul cursurilor de instructaj montan pe care le predă, a obsevat că “tinerii din ziua de astăzi sunt plini de idei, au o paletă diversă de oportunităţi şi chiar dacă sunt extrem de inteligenţi şi de muncitori, trebuie ghidaţi. Trebuie ca fiecare din noi să îşi stabilească propriul obiectiv în viaţă, propriul Everest pe care apoi să îl cucereşti”. Un proiect la fel de ambiţios ca însuşi autorul său, Tiberiu Pintilie, un gălăţean “cetăţean al României”, aşa cum se recomandă singur, care a reuşit, anul trecut, să aducă o echipă exclusiv românească pe cel mai înalt vârf de munte de lume. Deşi s-a oprit la o distanţă de doar 200 de metri de “Cupola Lumii”, Tiberiu Pintilie spune că şi-a realizat obiectivul propus, dar, ca orice luptător, anul acesta reia ascensiunea, pentru a înfige drapelul românesc chiar pe vârful Everest. \"Pentru mine, Everestul meu a fost, anul trecut, să aduc cât mai aproape de Everest echipa României şi mă bucur că am reuşit să fac asta. Anul acesta voi pleca din nou, singur, pentru că sunt de părere că un lucru început trebuie dus la bun sfârşit. Sincer, atingerea scopului este doar un bonus. Important este drumul pe care îl parcurgi până acolo, este un drum iniţiatic, descoperi multe, te descoperi pe tine\", spune Tiberiu.
Lecţia de viaţă a lui Tiberiu, câte sacrificii presupune lupta pentru atingerea scopului propus a fost motivantă pentru liceenii de la Pedagogic, tinerii urmărind şi alte poveşti de succes ale unor celebrităţi din România. Rând pe rând, liceenii au aflat ce înseamnă să îţi atingi propriul Everest de la celebrităţi din diverse domenii, precum Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Dumitru Prunariu, Smiley, Tudor Chirilă, Paula Seling.
Discursurile motivaţionale i-au făcut pe tineri să prindă curaj şi să dea glas propriilor obiective, indiferent de gradul de realizare/realitate al acestora. De la “încă un premiu naţional la olimpiadă”, la “înscrierea la facultatea de Medicină şi, mai apoi, descoperirea unui leac universal”, de la “să devin un actor celebru la nivel mondial”, sau pur şi simplu “să călătoresc prin lume”, liceenii şi-au expus propriile dorinţe, propriile visuri. Iar lista de obiective ale liceenilor a fost completată de Andra Ionescu, director al Colegiului Naţional Costache Negri: \"Nu trebuie nici ei, liceenii, dar nici noi să uităm că totuşi vorbim de copii cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, copii care trebuie să ştie şi ce înseamnă să îţi stabileşti un obiectiv pentru îndeplinirea căruia să munceşti, dar, pe de altă parte, trebuie să înţeleagă că se întâmplă, uneori, să apară şi dezamăgiri. Tot ceea ce contează este să ai puterea să te ridici de jos şi să o iei de la capăt”.