16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O defecţiune a sistemului de alarmare publică a băgat lumea în sperieţi
O defecţiune a sistemului de alarmare publică a băgat lumea în sperieţi
Sirenele au început brusc să sune luni seara, în jurul orei 21, în aproape jumătate de oraş. Cum judeţul nostru a tot fost lovit ba de inundaţii grave, ba de cutremure în serie, dar s-a simţit şi cutremurul din Vrancea, de 5,5 grade pe scara Richter, lumea s-a speriat. Îngroziţi în prima fază, oamenii au sunat la 112. Numai că prea puţini au primit răspuns deoarece din pricina numărului mare de apeluri acestea nu au putut fi preluate. Oamenii au ieşit din case întrebându-se ce nenorocire mai loveşte Galaţiul. Gălăţenii care înotau la Baia Comunală au fost rugaţi să iasă din bazin şi să se ducă la vestiare. Cei din spitale şi cămine au sunat la pompieri şi de acolo au aflat că toată spaima a pornit de la o eroare de soft cauzată de un scurtcircuit în tabloul de comandă al sistemului care gestionează alarmarea populaţiei.
„A fost un accident, o defecţiune tehnică, care a produs un eveniment nefericit care ne-a alertat pe toţi. A fost un eveniment nefericit apărut acum, când gălăţenii sunt cu nervii întinşi la maxim. Se fac cercetări dacă a fost o problemă tehnică sau o neglijenţă în întreţinere sau în manipulare. Pur şi simplu s-au declanşat”, a spus prefectul Emanoil Bocăneanu. După verificări, specialiştii în Apărarea Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au explicat că toată situaţia care a băgat spaima în gălăţeni s-a tras de la un scurtcircuit.
„Luni, în jurul orei 21, o parte din sirenele de alarmare publică, situate în partea de est a oraşului Galaţi, au fost puse în funcţiune din cauza unei defecţiuni şi nu din pricina unei situaţii reale care să fi impus alarmarea populaţiei. Menţionăm faptul că sirenele nu au transmis un anumit semnal de alarmare publică, ci un semnal aleatoriu, cu durate şi pauze determinate de modul de manifestare a deranjamentului. În aceeaşi seară, echipamentele defecte au fost înlocuite, comunicând deocamdată şi instituţiilor şi principalilor agenţi economici despre defecţiunea apărută. Se pare că totul a pornit de la un scurtcircuit. Noi continuăm cercetările, echipamentul defect a fost înlocuit şi cu siguranţă nu ne vom mai confrunta cu un astfel de eveniment. Nu a fost o eroare umană. A fost un echipament care oricum trebuia înlocuit în această lună şi avea valoarea de funcţionare îndeplinită”, a precizat col. Daniel Adochiţei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Chiar dacă mai apoi spiritele s-au calmat, oamenii nu au fost foarte fericiţi că au trecut prin clipe de coşmar, iar cei mai în vârstă deja îşi aminteau de alarmările din războaie.


Articole înrudite