1500 de oameni, dintre care 200 de preoţi de la parohiile gălăţene, au ieşit în întâmpinarea moaştelor aduse la Galaţi într-o manifestare care practic deschide Sărbătorile oraşului. Chiar dacă era frig afară, oamenii au ieşit cu lumânări aprinse şi flori în întâmpinarea moaştelor. „Călători pe calea sfinţilor”. Aşa se numeşte procesiunea care a pornit din faţa Universităţii şi care a adus spre catedrala Arhiepiscopală moaştele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, dar şi copia Icoanei Prodromiţa aflată în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, precum şi raclele cu părticele din moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ierarh Atanasie şi Sf. Vasile cel Mare.
Circulaţia a fost oprită de la Universitate şi până la Catedrală, pe porţiuni, pe măsură ce trecea convoiul de pelerini care se întindea pe un kilometru. „Este prima oară când se aduc în Galaţi moaştele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi avem în suflet bucuria de a putea să îi vedem aici la noi, aşa că nu contează frigul”, spunea Săndica Ionete, o gălăţeancă ieşită în întâmpinarea procesiunii.
Procesiunea, avându-l în centru pe Î.P.S. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, a ajuns la Catedrală. De acolo, după slujbă, la moaşte se vor închina gălăţenii care deja se aşezaseră la cozi. Chiar dacă încă nu erau moşatele scoase, coada era de peste doi kilometri. „Ce dacă este frig? La câte păcate avem, măcar aşa să ne ierte Cel de Sus. Le mulţumim preoţilor că au făcut posibil asta şi în acest an”, a spus Constantin Istrate, un alt gălăţean care se aşezase la coadă şi era pregătit pentru o lungă aşteptare. Gălăţenii şi cei veniţi din alte părţi pentru a se închina la moaşte o vor putea face până pe 30 noiembrie.
Chiar dacă oamenii abia se aşezaseră la rând, vânzătorii volanţi nu lipseau. Batistele şi busuiocul, ori bucheţele de flori, erau oferite pelerinilor.