16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Luminile de întâlnire sunt obligatorii în timpul zilei pe toate drumurile publice
Luminile de întâlnire sunt obligatorii în timpul zilei pe toate drumurile publice

Şoferii sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă pe toate drumurile publice. Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi a apărut în Monitorul Oficial.
Codul rutier a fost modificat astfel încât faza scurtă, impusă până acum doar pe anumite sectoare de drum, să fie obligatorie pe toate drumurile publice din România, inclusiv pe timpul zilei.
Prevederea apare într-un proiect de lege iniţiat în 2019, care a fost votat recent în Parlament. Potrivit actului normativ "în circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă".
Până la această modificare, obligaţia de a folosi faza scurtă pe timpul zilei (lumini de întâlnire) se aplica doar pe drumurile expres, drumurile europene şi autostrăzi. Nu exista obligativitate care să acopere drumurile naţionale şi judeţene.
"Prognozele arată că în 2025 numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naţionale din România se va dublă, fapt care, fără o completare a legislaţiei actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea ce va duce atât la mărirea numărului de victime, cât şi la afectarea întregii societăţi, ridicându-se costurile socio-economice. (...) Prezenta iniţiativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislaţiei europene şi completează prezenta OUG, venind în sprijinul participanţilor la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naţionale, ceea ce, pe de-o parte va reduce numărul accidentelor iar, pe de alta, va mări siguranţa rutieră din ţara noastră", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
În cazul constatării nerespectării obligativităţii, şoferii vor fi sancţionaţi cu amendă şi 2 puncte de penalizare, notează E-juridic.


Articole înrudite