09 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Schimbarea la Faţă a Domnului, la Galaţi
FOTO: Schimbarea la Faţă a Domnului, la Galaţi

În ziua Praznicului Împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre Marelui Praznic al Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, evidenţiind importanţa urcuşului duhovnicesc către transfigurarea şi spiritualizarea noastră în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.
În timpul Sfintei Liturghii, Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam a sosit şi la Catedrala arhiepiscopală pentru a aduce binecuvântare şi bucurie credincioşilor prezenţi la slujbă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a înălţat rugăciuni de mulţumire către Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi către Preasfânta Sa Maică, iar credincioşii prezenţi în număr mare, cu emoţie şi cu bucurie s-au închinat şi au sărutat acest odor de mare preţ.
După slujbă, ierarhul locului a oficiat Parastasul pentru Episcopul Nifon Niculescu (1909-1921), în timpul căruia, la 6 august 1917, a fost săvârşită slujba de sfinţire a acestui locaş de cult, sub domnia M.S. Regelui Ferdinand I al României şi pe vremea marelui Război european.
De la Catedrala arhiepiscopală, Părintele Arhiepiscop a mers la Biserica Greacă din municipiul Galaţi, care şi-a sărbătorit hramul.
Aici, chiriarhul Dunării de Jos i-a împărtăşit cu Sfintele Taine pe copiii şi credincioşii pregătiţi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre însemnătatea praznicului de duminică.
La slujbă au participat membri ai comunităţii elene din Galaţi, persoane hipoacuzice şi numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.
Ca în fiecare an, un moment de mare înălţare sufletească l-a constituit sosirea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam.
În încheiere, a fost rostită rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor şi a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii acestui vechi locaş de cult din centrul oraşului Galaţi.
Pe tot parcursul zilei de 6 august, la ore bine stabilite, icoana a făcut opriri şi la alte biserici din Galaţi.
În zilele următoare, până în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam va continua în Eparhia Dunării de Jos în parohiile programate.
Biserica greacă din municipiul Galaţi a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie.
Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.
La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis şi Constantin Sakomanos.
Clădirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. FOTO, mai jos!


Articole înrudite