Astăzi, 22 aprilie 2024, la Spitalul TBC din Galaţi a fost pusă în funcţiune cea mai mare instalaţie din ţară de ventilaţie cu presiune negativă dintr-un spital în care se tratează bolile de plămâni si cele infecţioase.
De asemenea, în cadrul investiţiilor realizate cu ajutorul fondurilor europene în două corpuri de clădire, cu o capacitate de 177 de paturi, a fost schimbată toată instalaţia electrică, inclusiv corpurile de iluminat şi prizele, a fost montat un sistem de ventilaţie şi climatizare cu filtre Hepa, instalaţii de detecţie şi alarmare în caz de incendiu, precum şi senzori pentru monitorizarea concentraţiei de oxigen acolo unde era necesar acest lucru.
„Practic, sunt limitate contaminările în bolile cu transmitere respiratorie, adică nu iese niciun virus din clădirea respectivă. Spitalul TBC din Galaţi este singura unitate medicală de specialitate din ţară care poate trata concomitent 90 de pacienţi, folosind acest sistem de filtrare a aerului cu presiune negativă. Astfel, pot fi tratate cazurile infecţioase într-un singur corp de spital, fără a contamina restul unităţii medicale, aerul fiind şi curăţat de microbi cu ajutorul unor filtre ultraperformante. Iar acest lucru este esenţial pentru a proteja pacienţii şi personalul medical, mai ales că aici sunt tratate cazurile de tuberculoză. Mai mult, în perioada de pandemie, Spitalul TBC a tratat sute şi sute de cazuri de Covid. Atunci, a fost suprasolicitată şi reţeaua electrică, pentru că de la doar câteva concentratoare de oxigen s-a ajuns la folosirea simultană a aproximativ 100 de astfel de dispozitive. Prin aceste investiţii, a fost refăcută de la zero instalaţia electrică, montându-se aproximativ 12 kilometri de cabluri halogen free, adică rezistente la foc, aproape 200 de console complet echipate deasupra paturilor şi peste 400 de corpuri de iluminat LED. Totul este integrat într-un sistem automatizat de control şi monitorizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Valoarea investiţiilor este de aproximativ 7,2 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, informează Consiliul Judeţean Galaţi. FOTO, mai jos! ↓