22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Cultură şi simţire românească la UDJG
FOTO: Cultură şi simţire românească la UDJG

80 de etnici români din comunităţile istorice din Sudul Basarabiei, Ucraina, au sosit săptămâna trecută de acasă, „acasă”, în România, la Galaţi, în cadrul unui proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Gazdă cu suflet pentru membrii acestui proiect a fost Facultatea Transfrontalieră a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Aşa cum reiese şi din denumire, proiectul „Cultură şi simţire românească dincolo de graniţele ţării” şi-a propus, ca obiectiv principal, să contribuie la păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a etnicilor români din Ucraina şi la revitalizarea şi conservarea tradiţiilor din comunităţile româneşti din afara graniţelor. Totodată, scopul proiectului a fost acela de a crea un pretext de sărbătoare pentru a compensa în sufletul fraţilor români traumele pricinuite de războiul care le-a schimbat şi redefinit viaţa.
Alături de oaspeţi, în experienţa gălăţeană, au fost Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, Decanul Facultăţii Transfrontaliere, conf. univ. dr. Gina-Aurora Necula, şi responsabilul de proiect, lect. dr. Alexandra-Monica Toma.
Pentru a face de neuitat implicarea în proiect, activităţile din agendă au îmbinat cursurile de cultură şi civilizaţie românească cu workshopurile şi vizitele la obiectivele culturale din Galaţi (Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, Muzeul Satului). În egală măsură, memorabil va rămâne şi schimbul de experienţă cu ansamblul folcloric Doina Covurluiului de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în cadrul căruia, cu sprijinul dirijorului Ion Chiciuc şi al coregrafului Ion Horujenco, participanţii au făcut o călătorie imaginară prin România autentică şi au împărtăşit cântece şi dansuri tradiţionale.
Grupul ţintă al proiectului este format din ansamblurile folclorice din regiunea Odesa: Dor basarabean, Ismail, conducător artistic Victor Popescu, Sergiu Andrieş; Opincuţa, Orlovca, Reni, conducător artistic Nicolae Alexandrov; Doruleţ, Reni, conducător artistic Mariana Cârlig, a căror vizită la „Dunărea de Jos” s-a finalizat cu un spectacol folcloric CADOU de muzică şi dans, care a avut loc pe 29 octombrie 2023, la ora 11:30, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.
Succesul proiectului a fost garantat de implicarea autorităţilor şi instituţiilor locale: Consiliul Judeţean Galaţi, Primăria Galaţi, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, dar şi de susţinerea Galtour Dunărea Galaţi, informează Universitatea. FOTO, mai jos!


Articole înrudite