Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat!, astăzi, 07 aprilie 2023, fermierii din Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, alături de fermieri din alte organizaţii profesionale, protestează la nivel naţional ca avertisment adresat autorităţilor publice naţionale şi europene şi determinarea acestora de a găsi soluţii şi mijloace de rezolvare cât mai rapide şi complete problematicilor expuse mai jos ↓.
"Agricultura trebuie să rămână un domeniu cheie în PIB-ul României, însă în acest an majoritatea producătorilor agricoli vor fi puşi în situaţia de a-şi închide fermele din cauza costurilor mari de înfiinţare a culturilor agricole, iar perspectiva unor preţuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condiţiile unor producţii bune nu vor aduce salvarea fermierilor", transmit organizatorii protestului.
Redăm în continuare lista scurtă de revendicări solicitate autorităţilor române:
1. Activarea rapidă a stării de salvgardare, reintroducerea taxelor vamale pentru importul de produse agricole din Ucraina şi verificarea, controlarea, înregistrarea, monitorizarea exigentă a fiecărui camion/vagon intrat în România.
2. Urgentarea acordării despăgubirilor în integralitate, pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022.
3. Aprobarea în Parlament şi promulgarea de către Preşedintele României a proiectului legislativ la Codul Civil(Plx. 455/2022) privind introducerea perioadei minimă de 7 ani pentru arendarea terenurilor agricole, cu termen de aprobare în Parlament până la 15 mai 2023.
4. Aprobarea unui proiect legislativ pentru eliminarea inadvertenţelor din Legea nr. 18/1991 prin care să se interzică amplasarea investiţiilor în panouri fotovoltaice pe terenurile agricole din amenajările pentru irigaţii.
5. Reglementări fiscale privind impozitarea firmelor, acordarea de facilităţi fiscale, eşalonări la plată, plata în termen către fermieri a TVA de rambursat etc.
6. Implementarea unei strategii naţionale de depozitare, procesare, valorificare pe piaţă a produselor finite, în ţara noastră, UE şi ţări terţe, cu repartizarea pe zone agricole pentru a reuşi să contrabalansăm importul de produse cu valoare adăugată.
7. Profesionalizarea instituţiilor publice, formarea şi promovarea unor leaderi puternici care să se impună la nivel european, să apere interesele României.
La Galaţi, protestul are loc, între orele 12.00 - 15.00, la Vama Giurgiuleşti - Port - Prefectură (VIDEO mai jos! ↓) şi, în acelaşi interval orar, la Vama Oancea.