28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
E posibil ca infecţia să fi pornit de la Terapie Intensivă
E posibil ca infecţia să fi pornit de la Terapie Intensivă
Cea de-a treia persoană infectată cu Acinetobacter la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi-a revenit şi poate vorbi. Gheorghe Vrânceanu, un barbat în vârstă de 58 de ani din Pechea, este singurul supravieţuitor al infecţiei cu bateria ucigaşă, Acinetobacter, care a ucis deja doi pacienţi din Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Bărbatul se află acum într-o rezervă a Secţiei Neurochirurgie. În rezervă totul este dezinfectat, de la manerele uşii, legate cu tifon îmbibat cu dezinfectant, până la preşul din faţa intrării, de asemenea plin cu dezinfectant. Omul nu ştia că este infectat cu o bacterie care deja a ucis.
„Totul a început acum o lună, când m-am dus la un vecin să îl ajut să bată cuie pe acoperiş. Am stat în soare şi cred că mi-a fiert capul. Când am venit la spital mi-au spus că am meningită. Nu ştiam că am infecţia asta. Nu mi-a spus nimeni. Dar acum sunt bine, chiar mi-am revenit”, a spus Dumitru Vrânceanu. 

Rudele pacienţilor sunt îngrijorate

Accesul în secţia Neurochirurgie este restricţionat, vizitatorii putând intra câte unul la minim jumătate de oră, în programul de vizitare. Totuşi, oamenii vin de dimineaţă, de grija rudelor internate. „Sigur că mi-e teamă. Ce să fac? Stau aici de la 7 dimineaţă. Am aici internat şi mi-e frică cu bateria asta. Nici nu pot să stau mereu lângă el să îl ajut, nici nu stă cu cei din secţie”, spunea Luminiţa Radu. Alte rude care stau de pază la uşa secţiei sunt suparate şi de faptul că, deşi este vorba de infecţia cu bacteria ucigaşă, sunt în continuare obligate să aducă de acasă materiale sanitare şi nici nu au certitudinea că rudele lor sunt bine tratate. „Uitaţi cum vin cu sacoşa plină cu perfuzoare. E operat, paralizat, bărbatul meu, şi nici nu pot intra la el. Cu bacteria asta ţi-e teamă de orice acum. Şi când infirmierele astea nici nu ajută, ba mai lovesc şi bolnavii când îi duc cu targa, la uiţi, nici nu ştii ce să crezi”, spunea indignată Victoria Pavel.

Sursa infecţiei s-ar putea să fie în altă secţie a spitalului, chiar din ATI

Ancheta dublă, a Direcţiei de Sănătate Publică şi a ministerului, continuă. „Din primele date a reieşit că s-au găsit nereguli şi în alte secţii ale spitalului, mai ales în secţia ATI, unde nu existau dulapuri pentru a se ţine soluţiile perfuzabile în condiţii de igienă. Erau pe jos. Este posibil ca sursa infecţiei să nu fie Neurochirurgia, ci altă secţie a spitalului, este posibil să fi pornit de pe ATI, deoarece doi dintre bolnavii infectaţi, postoperator, nici nu au mai ajuns la Neurochirurgie, ci au rămas în ATI, iar infecţia s-a produs postoperator. Urmează ca ancheta să arate care este sursa”, a precizat Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.


Articole înrudite