Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 14 - 17 mai 2024, Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate si sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activitatea în centre comerciale în domeniile: "Cultivarea plantelor pentru înmulţire (inclusiv cultivarea plantelor ornamentale, flori etc.)" - cod CAEN 0130; "Activităţi de pompe funebre şi similare" - cod CAEN 9603; "Comerţ cu ridicata al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi a hranei pentru acestea, în magazine specializate" - cod CAEN 4776; "Comerţ cu ridicata al florilor şi plantelor" - cod CAEN 4622.
Rezultatele acestei campanii la nivelul judeţului Galaţi sunt următoarele:
- În domeniul relaţii de muncă: În urma celor 26 de controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi, în valoare totală de 3.300 lei, şi 5 avertismente, pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă şi a altor prevederi legale. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: Lipsa evidenţei orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţi şi neconsemnarea orele de început şi de sfârşit ale programului de lucru în documentele de evidenţă a muncii prestate zilnic de un salariat în folosul angajatorului controlat; Neeliberarea de către angajator a adeverinţei de vechime şi a extrasului din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, la încetarea contractului individual de muncă a lucrătorului. Au fost dispuse 26 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.
- În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: În urma celor 11 controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 13 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 avertismente şi 2 amenzi, în valoare totală de 11.500 lei. Au fost dispuse 13 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: Lipsă organizare/organizare necorespunzătoare a activităţii de prevenire şi protecţie; Instruire deficitară din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; Neefectuarea examenului medical periodic.
"În controalele efectuate s-a urmărit conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă", potrivit ITM Galaţi.