24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ceremonia de înfiinţare a Legatului Galaţi a Ordinului European al Cavalerilor Vinului a avut loc sâmbătă după-amiază în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, fiind susţinută de mai-marii ordinului, care au oficiat şi numirea a opt membri gălăţeni. Evenimentul a fost unul cu totul deosebit, întrucât participanţii au putut fi martori la mai multe ritualuri la care erau folosite sabia sau pocalul, presărate cu fraze în limba latină. Ordinul a fost înfiinţat în Austria şi acţionează pentru cultura vinului şi pentru omagierea acestuia, pentru ştiinţă şi cercetare, pentru campanii caritabile sau pentru nobilimea spiritului.
„Legatul de la Galaţi înfiinţat astăzi face parte din structura cu sediul la Constanţa. A fost o ceremonie reuşită, prin care am primit în rândul Ordinului opt membri, opt noi colegi iubitori de vin care şi-au depus candidatura. Aceştia şi-au dorit să devină membri ai Ordinului şi s-au angajat să promoveze locurile natale în cadrul Ordinului, adică în rândul celor 27 de ţări membre, care are 5.000 de membri. Prima condiţie pentru cei care doresc să ne devină colegi este să îşi dorească cu adevărat, şi să vrea să afle cât mai multe despre vin. De asemenea, trebuie să fie un om integru, să aibă vârsta de minimum 30 de ani şi să îşi dorească să îşi promoveze ţara prin intermediul acestui ambasador, care este vinul, şi să fie animat de dorinţa de autoperfecţionare”, a explicat Marius Farmazon, proconsul al Ordinului din România.
„Vrem să promovăm producătorii gălăţeni”
Pe lângă ceremonia de numire a noilor veniţi, a avut loc şi una de promovare a unui membru de la hospes la consiliarius. Zenaida Costea, cea care a fost avansată, susţine că îşi doreşte să promoveze micii producători gălăţeni şi să infiinţeze o şcoală de somelieri.
„Acum atribuţiile mele sunt mult mai mari - o să am grijă de regiunea Galaţi, să o promovăm şi să organizăm evenimente, în principal degustări de vinuri, care se vor face în timpul anului. De asemenea, o dată pe an va avea loc o ceremonie ca cea de azi, un mic ritual. Pentru trecerea la alt titlul, ceremonia e puţin mai diferită, pentru că s-a folosit sabia, ca atunci când eşti numit cavaler. Cei care sunt simpli membri doar au atins-o. Sunt mai multe grade, în funcţie de activitatea pe care o ai în cadrul Ordinului. Trebuie să aducem membri în Ordin şi se face o selecţie foarte atentă a acestora. Foarte mulţi membri sunt proprietari de crame, ingineri din industria vinului, iubitori ai vinului sau critici de vin. Noi primim satisfacţia că ceea ce facem are ecou. Ordinul e important pentru Galaţi deoarece vrem să promovăm producătorii. Noi avem cu ce să ne mândrim, avem chiar şi un centru de cercetare la Târgu Bujor, pe care nimeni nu-l bagă în seamă deocamdată. Vrem să ne implicăm să aducem renumele podgoriei de la Târgu Bujor”, ne-a spus Zenaida Costea.
Membrii noi au aşteptat această festivitate cu nerăbdare, dar şi cu emoţii care i-au încercat pe tot parcursul evenimentului. „Am venit cu foarte multe curiozităţi şi cu emoţii. Tot ceea ce s-a petrecut m-a lăsat fără cuvinte şi mi-a plăcut. În clipa de faţă eu sunt şef de laborator la crama Gârboiu, ale cărei vinuri sunt recunoscute naţional şi internaţional. Deci calitatea e confirmată. Sper ca această numire să îmi aducă multe satisfacţii. Îmi doresc de foarte mult timp să fiu membru şi acum a venit acea clipă”, a spus Adriana Panţuru.


Articole înrudite