În ultimele zile s-a lansat în spaţiul public o întreagă discuţie privind apelul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roşie şi mezeluri şi creşterea riscului de cancer. Nu ştiu de carnea roşie, dar consumul de mezeluri este garantat că va aduce nu numai cancer, ci o grămadă de alte afecţiuni. Faptul că o structură ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un astfel de apel este cât se poate de salutar, dar, sincer, mulţi dintre noi ştiu de mult ce efecte devastatoare are consumul de mezeluri pentru organism. De aici practic începe discuţia, pentru că de fiecare dintre noi depinde ce facem cu această informaţie. Din păcate, mulţi aleg să o ignore şi să continue să consume aceste porcării, chiar şi după ce ajung la doctor sau, mai rău, la cuţit. Cea mai bună dovadă este varietatea de mezeluri pe care le regăsim în orice magazin alimentar, ce ne arată practic ce cantităţi uriaşe din aceste amestecuri de E-uri şi reziduuri alimentare consumă românii. O întreagă industrie s-a dezvoltat în spatele acestei incapacităţi a românilor de a mânca sănătos. Când şi când mai apare câte un raport legat de substanţele aruncate în aceste mezeluri şi cu care nu ai putea să torturezi nici teroriştii şi cu toate acestea noi le mâncăm de bună voie. Cum se cheamă asta? Nebunie de-a dreptul. Este o problemă ce ţine în primul rând de mentalitate, aspect la care noi, românii, ne mişcăm foarte greu. Dacă familia sau prietenii consumă mezeluri, eu de ce să nu mănânc? Ce, eu sunt mai prost? Aceeaşi discuţie este valabilă şi în cazul băuturilor carbogazoase, produse ce sunt la fel de cancerigene ca şi mezelurile. Tinerii în special ştiu că le fac rău, dar nu se opresc decât atunci când ajung la spital. Am ajuns un soi de inconştienţă dusă pe picioare şi asta pune lucrurile într-o anumită perspectivă, pentru că dacă ştii că un anumit lucru îţi face rău şi continui să îl faci, atunci cum poţi evolua în orice alt segment al vieţii? Ei bine, nu poţi, nu ai cum practic şi ajungi doar să supravieţuieşti în cele mai multe cazuri. Şi la supravieţuit românii sunt cei mai buni. Mulţi dintre cei care consumă mezeluri şi beau băuturi carbogazoase joacă practic cu moartea pe masă şi nu pare să îi deranjeze prea mult, ba o fac chiar cu zâmbetul pe buze. Ei nu mai pot probabil să fie salvaţi, iar unii dintre ei nici nu vor, pentru că, nu-i aşa, ştiu ce este mai bine pentru ei. Noi avem însă o obligaţie pentru cei care vin din urmă nu numai să le spunem cât de dăunătoare sunt aceste mizerii alimentare, dar şi să îi învăţăm să mănânce şi să trăiască sănătos. Doar aşa putem spera că va mai exista un mâine pentru generaţiile viitoare.