05 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Chiar dacă au ajuns pe la spitale sau au avut nevoie de intervenţia unei echipe de salvare, gălăţenii nu au luat cu asalt, ca în alţi ani, camerele de gardă ale spitalelor pentru că au mâncat sau au băut prea mult. De fapt, abia din prima zi de Paşte oamenii au început să ajungă la spital plângându-se că au mâncat ceva ce le-a picat greu, dar numărul celor care au făcut asta a fost sensibil mai mic faţă de alţi ani. Iar o creştere de doar 10%, faţă de o perioadă normală, a numărului celor care au băut până i-au adunat ambulanţele de pe drumuri e la fel de insignifiantă faţă de alţi ani. Şi asta în condiţiile în care am unit două vacanţe.
O fi asta semn de cumpătare ori poate nici punga nu a fost destul de groasă în acest an ca să permită achiziţionarea de mâncare şi băutură cât să asigure o internare de urgenţă? De sărăcie se plânge toată lumea dar dacă intrai în orice supermarket în perioada de dinaintea sărbătorilor, spectacolul cărucioarelor pline împinse de zor printre rafturi numai semne de sărăcie nu dădea. Pe de altă parte, nu toată lumea avea în cărucioare produsele de top, ci mai degrabă se vânau promoţiile de tot felul. Şi aici nu ştim dacă sărăcia sau cumpătarea i-a împins pe oameni să facă o astfel de alegere.
Clar e că, dacă luăm în calcul statisticile oficiale, la Galaţi s-a petrecut cum trebuie de Paşte, de vreme ce s-au cheltuit în magazine sume serioase şi mai apoi s-au ridicat sute de tone de gunoaie.
Până şi la capitolul violenţă, care la rândul lui e legat de alcool în exces, de Paşti a fost chiar mai linişte decât de Florii. Cine ştie... poate că de Florii, când la spital au ajuns cu sutele cei care au fost bătuţi, au băut sau au căzut de treji ce erau, o categorie mare a populaţiei a făcut excese de toate felurile şi nu şi-a mai revenit până la Paşti. Sau poate că adevăraţii petrecăreţi au luat drumul muntelui sau al mării şi s-au „simţit bine” acolo, nemaiaglomerând statistica gălăţeană post-sărbători.
Oricare ar fi explicaţia, este probabil mai acceptabil să rămânem la ideea că de sărbătorile pascale gălăţenii au fost mai cumpătaţi ca în alţi ani. Nu de alta, dar asta parcă mai aduce un semn de civilizaţie, că până la urmă nu e neapărat nevoie să bei şi să mănânci până nu mai poţi ca să sărbătoreşti tradiţional.


Articole înrudite