Plătesc căldură şi primesc... mult frig. Nu e vreo nouă formă de distracţie, ci realitatea cruntă pe care o trăiesc zeci de mii de gălăţeni, care sunt condamnaţi să stea în frig şi să se ia la bătaie cu vecinii. Cam asta este reţeta pe care o pun deocamdată la dispoziţie extraordinarii şi extrem de capabilii slujbaşi ai municipalităţii gălăţene celor care, deşi au întreţinerea plătită la zi, stau şi vor sta în frig. Asta pentru că, după atâtea şi atâtea întârzieri, s-a dat în sfârşit drumul la căldură în oraş. Cât de cât. Adică cu orar şi cu porţia. De plătit, evident că nu va fi cu porţia, dar asta e de acum irelevant.
Nu peste tot se dă căldură, ci, spun autorităţile, doar acolo unde s-a plătit. Şi asta e o minciună, aşa cum toţi ştim. Nu este deloc adevărat că primesc căldură toţi cei care au plătit şi, respectiv, nu primesc cei care nu au plătit. De fapt, sunt zeci de mii de oameni care au de ales: ori stau în frig, ori îşi iau vecinii rău platnici la păruială, pentru că Primăria nu are nici jurişti, nici avocaţi care să găsească o modalitate, legală, de a face în aşa fel încât să sufere de frig doar cei care nu au plătit.
Acum, să nu credeţi că au datorii la întreţinere doar sărmanii. Fiecare dintre noi ştie câte un vecin care e bine-mersi, cu maşină şi vacanţe, dar... are datorii la întreţinere. Şi nu mici, ci extrem de mari. Cine ar trebui să îi întrebe pe oamenii ăştia de sănătate? Preşedinţii de asociaţii. Logic, da, ei. Numai că, dacă preşedinţii spun să se dea banii, asta nu înseamnă că cei rău platnici vor şi face asta.
Sunt de acord că orice serviciu trebuie plătit. Cum plăteşti telefonul sau factura la electricitate, trebuie plătită şi căldura. Numai că, în ultimii ani, să plăteşti căldura a fost considerat de mulţi ceva aşa... nu prea important. Şi aşa se face că am ajuns ca în 2013 să o ducem, cel puţin la capitolul sistem de încălzire, la fel de rău ca înainte de 1989.
O vară întreagă actualii angajaţi ai municipalităţii trebuia să găsească o soluţie. Chiar nu e cazul ca un gălăţean care îşi plăteşte la zi şi dările şi întreţinerea să o mai facă şi pe recuperatorul de datorii. Cred că există firme specializate. Mai ştiu însă că şi cei care ar trebui să rezolve situaţia se încălzesc la centrale, aşa că nu îi doare prea mult situaţia şi de aia nici nu se omoară să o rezolve. Aşa că zeci de mii de gălăţeni bun platnici vor sta în frig doar pentru că niciunul dintre cei pe care îi plătesc nu se sinchidesc să găsească o soluţie. Pe de altă parte, pentru sărbători ni s-a promis că oraşul va arată feeric, vor fi concerte, aşa că nu mai contează că din prea multe apartamente căldura va lipsi. Adică... contează sau nu? Oricum, cei care plătesc căldura şi primesc frig... pe cine să dea în judecată?