Duminică seara am fost martori la revenirea în fruntea Rusiei a lui Vladimir Putin. Oare mai este o ştire sau este doar un lucru banal, care toată lumea îl ştia? Acum analiştii vor începe dezbateri despre cum se va schimba politica externă a Rusiei sau ce principii economice va aplica noua conducere în politica internă. Pentru mine rămâne întrebarea: care este ştirea?
Rusia Unită, partidul aflat la putere de aproape 12 ani, este cel mai mare, având peste 2,2 milioane de membri, cu structuri bine gândite şi bine puse la punct, la care se mai adaugă şi membri auxiliari, care au format grupuri de susţinere prin diferite fronturi populare. Nu mai vorbim de faptul că tinerii intră în acest partid pentru a prinde posturi diferite în administraţie, pentru că, nefiind membri de partid, şansele sunt mici. Nu este aşa că ne este foarte cunoscută această practică? Prin urmare, ce s-a întâmplat la urne era un lucru firesc.
Ştirea este alta: Rusia are capacitatea de a lovi mai tare ca niciodată cu pumnul în masă la negocieri. Am văzut fragmente din discursul făcut de Putin după închiderea urnelor. Cu lacrimi în ochi, acesta a făcut referire la valorile naţionaliste, ţara mamă şi gloria Rusiei eterne. Lacrimi la al treilea mandat plus discurs naţionalist... Din punctul meu de vedere nu face altceva decât să ne arate un viitor agresiv în politica externă şi probabil în curând vom avea negocieri dure pe tema gazului.
Vor urma mişcări interesante în relaţiile cu Statele Unite, mai ales asupra siguranţei naţionale şi a luptelor pentru democraţie purtate în zona arabă. Din păcate, marea URSS nu a murit şi are rădăcini adânci în inima conducătorilor de la răsărit, iar această gândire le va putea fi fatală în viitor sau să îi ajute să îşi recapete puterea mult visată. Timp de patru ani ruşii au pregătit terenul, au aşteptat calmi pentru ca Europa să se zguduie din cauza crizei, Germania (aliatul pe timp de pace) să îşi consolideze poziţia, doar pentru a-şi pune în aplicare strategia de influenţare a ţărilor vecine. Continentul are mari şanse să se împartă între cei doi coloşi, din punct de vedere al influenţei.
Rusia se prezintă ca ţară democratică doar pe hârtie. Nu m-ar surprinde ca un preşedinte să ajungă la 4 mandate. O glumă populară în Rusia spune: „Votează-l pe Putin de două ori şi a treia oară îl primeşti gratis”. Mai bine zis, o să-l vedem pe liderul de la Kremlin la puterea a treia. Ştirea este că Rusia se trezeşte din hibernare.