Ieri dimineaţă ne-am trezit că ecranele televizoarelor sunt iar „pe galben”, anunţând că nu ştiu câţi medici şi farmacişti s-au trezit cu mascaţii la uşă. Şi ăia nu voiau vreo reţetă, ci îi întrebau despre implicarea într-o reţea care falsifica reţete şi lua bani de la stat din decontarea acestora. Curios e că, deşi de ani buni afacerea „reţete false” cu varianta „reţete pentru morţi” face victime în toată ţara, lucrurile s-au mişcat abia în ultima vreme. Dar până la urmă e mai bine mai târziu decât niciodată.
De-a lungul anilor bolnavi de cancer sau de alte afecţiuni grave pentru tratamentul cărora trebuie medicamente scumpe au suferit crunt. Au fost obligaţi să îşi cerşească dreptul la viaţa pentru a face rost de medicamentele scumpe. Ar fi trebuit să le primească gratuit sau măcar compensate. De multe ori li se spunea, însă, că nu mai sunt bani. Pentru adevăraţii bolnavi banii se terminau repede. Poliţiştii şi procurorii demonstrează însă, abia de puţină vreme, că bani erau, dar se duceau în buzunarele altora, care falsificau reţete şi încasau bani de la stat. Cei care făceau asta erau sănătoşi şi nu păreau că le pasă că zecile de mii de euro care le ajungeau în buzunare erau plătite cu moartea de cei bolnavi, la care medicamentele nu mai ajungeau.
Este trist să vezi că anatema mitei, a falsului intelectual, ajunge să fie aruncată, şi nu neapărat fără dovezi, exact asupra celor către care se îndrepta speranţa de viaţă a celor bolnavi.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunea că nici nu ar trebui să mire pe nimeni aceste fapte, deoarece ele au fost comise deoarece sistemul a permis asta. Acum promite că din primăvara viitoare nu o să se mai poată face asta, cardul de sănătate permiţând un control mult mai strict. Bine ar fi să fie aşa.
Abia acum câţiva ani procurorii au început să îşi întindă antenele şi în sistemul decontării de către stat a medicamentelor date celor asiguraţi. Asta pentru că descâlcirea unui ghem complicat care permitea abuzurile e destul de dificilă. În situaţia în care, nici măcar acum, nu lipsesc erorile în mult lăudatul sistem unic integrat, care pune laolaltă toate datele asiguraţilor şi sistemului sanitar, nu e de mirare că abuzurile încă se pot întâmpla.
Şi în Galaţi, acum câţiva ani, procurorii au început o anchetă privind decontarea medicamentelor, acolo fiind implicaţi mai ales medici de familie şi farmacişti. Este grav că astfel de anchete durează mult iar pentru cei cărora li se fură dreptul la viaţă, prin lipsirea de medicamente, totul poate să pără tardiv.