România riscă să piardă 2,3 miliarde de euro din banii comunitari, dacă aşa-numita regulă "n+3" privind utilizarea fondurilor structurale şi de coeziune nu va fi aplicată în cazul ţării noastre, aşa cum a propus Comisia Europeană, a afirmat vineri ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta a explicat, în cadrul Atelierului de afaceri europene al PSD, că sunt state membre ale Uniunii Europene care se opun modificărilor avute în vedere de Comisia Europeană, printre care extinderea perioadei de utilizare a banilor europeni, care presupune reducerea pragurilor de dezangajare.
"Există însă şi semnale negative cu care România s-a confruntat în ultima perioadă, şi aici aş menţiona două proiecte importante susţinute de europarlamentarii români: opoziţia unor state membre faţă de formarea Fondului european de solidaritate, astfel încât sumele să poată fi alocate în regim de urgenţă, şi încercarea unor state membre de a limita modificările Regulamentului 1.083 privind utilizarea fondurilor structurale. După cum semnalele vin dinspre Bruxelles şi din zona europeană, sunt destul de multe discuţii care nu ne avantajează, iar în situaţia în care această regulă de extindere nu se va aplica pentru România, va fi, pot spune, un dezastru pentru că se poate pierde o sumă de peste 2,3 miliarde de euro", a precizat ministrul.
Ministrul Fondurilor Europene a explicat că, în ultima perioadă, România s-a concentrat pe reformarea sistemului de gestionare a fondurilor europene, pe deblocarea programelor operaţionale şi pe revizuirea parţială a legislaţiei aferente. "Până în prezent ne-am concentrat pe reforma sistemului de gestionare a fondurilor europene, am creat şi vom crea mecanisme de finanţare suple şi eficiente, am deblocat programele operaţionale, am simplificat procedurile şi am revizuit parţial legislaţia aferentă. Am reuşit să recuperăm decalaje mari în rata de absorbţie. Astăzi, România a depăşit 26%, ţinta noastră pentru anul acesta este de cel puţin 30%, iar dacă păstrăm acelaşi trend avem şansa ca la final de 2015 să obţinem o sumă cel puţin la fel de consistentă ca toate celelalte state europene, numai că, din păcate, eficienţa acestor fonduri pe care le avem până la acest moment nu va fi atât de însemnată precum la celelalte state care au folosit această sumă în prima parte a perioadei de implementare", a spus Teodorovici.
El a adăugat că, după perioada de preaderare şi după şapte ani de apartenenţă la UE, poate spune că solidaritatea europeană funcţionează, pentru că presupune efort comun, legi transpuse, proiecte implementate, instituţii create, toate împreună cu parteneri europeni. "Solidaritatea europeană funcţionează pentru că presupune o viziune a unui viitor comun mai bun şi mai sigur pentru toţi cetăţenii şi desigur că presupune gestionarea unui buget comun după reguli comune şi în numele unei strategii comune", a adăugat Teodorovici.