29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

România a colectat doar 58% din taxa de valoarea adăugată (TVA) în perioada 2000 - 2011, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) şi la mare distanţă de media europeană - 83%, potrivit unui raport al Comisiei Europene din iulie 2013, menţionat joi de Daniel Anghel, partener la firma de consultanţă fiscală PwC. „Decalajul de colectare în domeniul TVA la nivelul statelor membre în intervalul 2000-2011 este semnificativ, România situându-se la 42%, în timp ce media europeană este 17%. Acest lucru înseamnă că România colectează numai 58% din totalul potenţialului TVA de colectat la bugetul statului. În practică, această lipsă de colectare se transformă în faptul că mulţi contribuabili sunt vizitaţi de foarte multe echipe de inspecţii fiscale tocmai pentru a recupera acest decalaj din perspectiva TVA şi al colectării la bugetul statului”, a afirmat Daniel Anghel.

România se situează pe ultimul loc în UE la eficienţa colectării TVA, alte „codaşe” fiind Grecia - colectare 70%, decalaj 30% (diferenţa dintre cât ar trebui colectat şi cât se colectează efectiv), Slovacia - colectare 72%, decalaj 28%, Italia - colectare 75% (decalaj 25%).

Cel mai bine se situează la acest capitol Suedia, care reuşeşte să colecteze 97% din TVA (decalaj 3%) şi Olanda - 95% (decalaj 5%).

Bulgaria se situează mult mai bine decât România, colectând 84% din TVA (decalaj 16%, conform raportului CE).

Anghel a spus că se constată o creştere constantă a numărului solicitărilor de rambursare a TVA, a fenomenului de evaziune fiscală, dar şi un grad redus de colectare a veniturilor la bugetul statului, ceea ce a condus la blocarea rambursărilor de TVA de către stat.

Situaţia negativă privind rambursările de TVA a rămas similară cu cea din 2012, aproximativ 50% din totalul deconturilor de TVA depuse spre soluţionare fiind întârziate, a precizat reprezentantul PwC, care a apreciat că va creşte numărul de controale fiscale, având în vedere deficitul de colectare la TVA.

„Trebuie să ţinem seama că taxele şi impozitele indirecte reprezintă cel mai important procent la bugetul statului din perspectiva colectării veniturilor fiscale, între 47% şi 50%, de aceea vedem în toată Europa şi nu numai o înclinare a balanţei în favoarea taxelor indirecte comparativ cu cele directe”, a mai spus Anghel.

Gradul de conformare voluntară a contribuabililor a crescut cu 1% în 2013 faţă de 2012, arată datele ANAF, menţionate de PwC.


Articole înrudite