30 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Suprafaţa însămânţată până în prezent cu culturi agricole însumează un milion de hectare, dintr-un total de 5,14 milioane de hectare programate pentru această primăvară, ploile din ultima perioadă afectând circa 20.000 de hectare de culturi agricole, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"La ora actuală, din datele primite din teritoriu, avem semănate un milion de hectare din cele 5,143 milioane hectare programate, iar din toamnă mai avem însămânţată o suprafaţă cu 2,9 milioane hectare cu grâu, orz şi rapiţă. Până la această dată nu avem probleme deosebite la nivel naţional pe culturile de toamnă, acestea arătând mult mai bine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Culturile au pornit mai repede în vegetaţie, sunt într-o bună fază de dezvoltare, iar variaţiile de temperatură înregistrate în anumite zone nu au permis dezvoltarea rapidă a bolilor foliare", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Potrivit sursei citate, circa 20.000 de hectare de culturi agricole la nivel naţional au fost afectate de precipitaţiile din ultima perioadă, însă, prin deciziile luate la nivelul Guvernului, s-a reuşit desecarea lor în timp util.
"Au fost băltiri pe 20.000 hectare, la nivel naţional, dar pentru a spune că avem o suprafaţă calamitată apa ar trebui să stea o perioadă mai mare de timp pe aceste suprafeţe. Au fost luate din timp măsuri şi s-a reuşit desecarea acestor suprafeţe. Din cele 20.000 de hectare, doar 5.000 erau cu culturi de toamnă, adică o suprafaţă mult mai mică faţă de ceea ce s-a însămânţat", a adăugat secretarul de stat în MADR.
Acesta nu a dorit să facă estimări în privinţa producţiei agricole din acest an, chiar dacă, în momentul de faţă, starea culturilor oferă prognoze optimiste.
"Nu vreau să fac evaluări în privinţa producţiei agricole pentru că sunt agronom şi ştiu că totul este iarbă până la recoltat. Abia atunci când recoltăm vom constata cât este producţia şi ce calitate avem. Ploile au fost bine venite în anumite zone, deşi în altele au fost prea multe precipitaţii şi au dus la întârzieri în ceea ce priveşte însămânţarea florii soarelui, unde există riscul ca suprafeţele programate, de 1,03 milioane hectare, să fie diminuate, dacă se mai întârzie din punct de vedere climatic. Până acum avem semănată o suprafaţă de 19% la floarea soarelui şi doar de 3% la porumb din ceea ce am programat. Este bine că am reuşit să facem plăţile către producători astfel încât aceştia să îşi poată achiziţiona îngrăşămintele şi motorina necesară lucrărilor. Pentru perioada următoare nu se anunţă precipitaţii însemnate în zonele de cultură, avem acoperit şi necesarul de sămânţă şi cred că se vor semăna suprafeţele propuse", a spus Botănoiu.
Potrivit sursei citate, programul de însămânţări din această primăvară prevede un total de 5,1 milioane hectare între care 2,62 milioane de ha cu porumb, soia 74.000 de ha, rapiţa de primăvară - 404.000 hectare, cartofi timpurii şi semi-timpurii - 11.428 ha, legume de câmp şi solarii - 235.216 ha, orzoaica de primăvară - 170.570 ha, ovăz de primăvară - 185.650 ha şi sfeclă de zahăr - 28.700 ha. În toamnă au fost semănate 2,9 milioane hectare, din care grâul a depăşit 1,9 milioane hectare, rapiţa - 242.000 hectare, alte suprafeţe au fost însămânţate cu orz, orzoaica de toamnă, legume şi plante de nutreţ.


Articole înrudite