22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sprijin financiar suplimentar pentru producătorii din sectorul vegetal
Sprijin financiar suplimentar pentru producătorii din sectorul vegetal

Toţi producătorii agricoli din sectorul vegetal, indiferent de forma de organizare, care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, vor primi un sprijin financiar suplimentar în valoare de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului trecut în lucrările agricole, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
"Am propus, astăzi, în Guvern şi au fost adoptate trei acte normative (...) în sprijinul fermierilor români şi a producţiei româneşti. Primul act se referă la un sprijin de urgenţă pe care le acordăm fermierilor din sectorul vegetal care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, în contextul războiului din Ucraina, din cauza importurilor de cereale. Sprijinul pe care îl acordăm este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022 în lucrările agricole. De acest sprijin beneficiază toţi producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru cel puţin un hectar cultivat de porumb, orz, floarea-soarelui şi rapiţă. Grantul se stabileşte la un cuantum de 78 de litri de carburant per hectar. Este pentru prima dată când acordăm un astfel de sprijin de motorină folosită în agricultură pentru toţi fermierii, indiferent de forma de organizare. În total, de acest sprijin vor beneficia peste 360.000 de fermieri", a afirmat Barbu.
Potrivit oficialului, bugetul total pentru această schemă de ajutor de stat este de aproximativ 305 milioane lei, iar banii se asigură atât din fonduri europene, din Fondul de sprijin în contextul Ucraina, cât şi din bugetul naţional. "Mai exact, fonduri europene sunt cele 29,7 milioane euro acordate de Comisia Europeană României pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, iar restul de 31,9 milioane euro vin din bugetul naţional. În plus, prin adoptarea acestui act normativ, o parte importantă dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 lei pe litru de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului", a menţionat ministrul de resort.
MADR precizează, într-un comunicat de presă transmis Agerpres, că sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.
Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.
Ministerul Agriculturii derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, suma de 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură.
Sprijinul de urgenţă prevăzut în actul normativ aprobat joi, 14 septembrie, în şedinţa de Guvern, este suplimentar ajutorului de stat amintit.

«Vom lua cele mai bune măsuri pentru a sprijini şi proteja fermierii români!»

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, susţine prelungirea interdicţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina şi după data de 15 septembrie, dar şi luarea celor "mai bune măsuri" pentru a sprijini şi proteja fermierii români.
"Poziţia mea a fost foarte clară - aşa cum şi comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina pentru a prelungi interdicţia de la 15 septembrie - sigur că în continuare îmi doresc acest lucru. Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români. Sigur că îmi doresc prelungirea acestei interdicţii", a spus ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern.
Întrebat ce va face dacă poziţia instituţiilor europene va fi una diferită, şeful MADR a răspuns: "Mai sunt două zile. Haideţi să aşteptăm decizia".
Şeful MADR declara în urmă cu trei zile că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy, în data de 12 septembrie 2023.
Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum şi situaţia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023. "Cei doi oficiali au discutat despre soluţiile pentru protejarea fermierilor, în condiţiile în care, de la încetarea Iniţiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului. Cei doi miniştri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor", precizat MADR într-un comunicat.
În plus, ministrul român a apreciat că, la nivelul Comisiei Europene (CE), ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenţii pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcţionarea produselor din Ucraina pe pieţe mai îndepărtate, în special în ţările expuse riscului legat de securitatea alimentară, aşa cum a fost iniţial stabilit.


Articole înrudite