22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Siderurgia şi cercetarea: adevăruri grele expuse de Dan Nica în faţa Comisarului european pentru inovare şi cercetare
Siderurgia şi cercetarea: adevăruri grele expuse de Dan Nica în faţa Comisarului european pentru inovare şi cercetare

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, în cadrul unui dialog structurat cu comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Iliana Ivanova, desfăşurat în Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), marți, 23 ianuarie 2024, a ridicat problema siderurgiei, a programului Hydrogen Valley la care, se pare, au avut acces doar unii privilegiaţi şi, mai ales, a adus în discuţie şansele foarte mici de accesare a finanţărilor pentru cercetare de către ţări ”defavorizate” precum România.
”Care este viziunea pe care o aveţi în privinţa modului în care industria siderurgică ar putea să beneficieze de ultimele tehnologii şi ultimele elemente care ar putea să conducă la o decarbonizare, despre starea competitivităţii industriei siderurgice şi mai ales chiar existenţa unei industrii siderurgice în Uniunea Europeană şi mă leg aici de proiectul Hidrogen Valley care a fost o iniţiativă foarte bună! Cu succes a luat un singur proiect cineva. Întrebarea este: intenţionaţi ca acest program să fie dezvoltat şi să poată să funcţioneze în alte părţi ale Uniunii Europene în afară de statele care le ştim deja că sunt beneficiarele principale?”, a fost întrebarea adresată Ilianei Ivanova de către Dan Nica, în calitate de coordonator al reprezentanţilor Grupului S&D din comisia ITRE.

Europarlamentarul român a atras atenţia şi asupra faptului că la programele europene prin care se finanţează proiecte de cercetare au acces doar câteva entităţi privilegiate, iar alte instituţii care activează în domeniul cercetării nu pot avea acces la aceste fonduri europene.

”Aţi vorbit de widening (n.r. - extinderea programelor de cercetare) şi de hop on (hop on facility), şi stiu exact că la DG RTD (DG for Research and Innovation - Direcţia Generală pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene) nu există vreo opţiune, pentru că ei s-au obişnuit cu cele 10 entităţi şi consorţii care iau cea mai mare parte din bani şi totul merge ca ”business as usual”. Pe cei de la DG RTD îi vedem foarte rar sau deloc şi auzim şi mai puţine de la ei. Vă rog pe dvs.,  cu tot respectul, să le transmiteţi un mesaj: probabilitatea ca să ne vedem şi pentru următorul proiect de cercetare este una foarte mare, chiar cu aceleaşi persoane, şi cred că ar trebui să le spuneţi că nu există din partea acestui parlament şi cred că nici din partea următorului parlament, vreo opţiune care să spună că cele 10 entităţi, care sunt principalele beneficiare, singure sau în consorţii, le putem pune în programele de cercetare la un loc cu banii, iar ceilalţi să se lupte pentru banii care mai rămân, că situaţia cam asta este. Unii iau banii şi ceilalţi se prefac că participă în competiţie”,  a spus europarlamentarul Dan Nica.

Acesta a invitat-o pe Iliana Ivanova în România pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii universităţilor şi ai institutelor de cercetare pentru a ridica gradul de accesibilitate la programele europene care asigură finanţare pentru cercetare.
”Vă rog să începeţi demersul de creştere a modului în care participanţii din cercetare - eu vorbesc de România - să poată avea acces la informaţii şi să putem vedea împreună care sunt obstacolele birocratice, că sunt foarte multe. Am făcut acum 2 ani acest exerciţiu cu doamna comisar Maria Gabriel şi vă invit şi pe dumneavoastră, că cei de la DG RTD nu cred că vin ei în România pentru că e prea departe de Bruxelles. Dar poate dacă veniţi dvs., vor veni şi ei, şi putem organiza o conferinţă împreună cu universităţile din România, împreună cu institutele de cercetare, să putem vedea ce anume putem să facem să crească gradul de participare, pentru că există talente, există oameni pregătiţi, dar trebui să vedem şi ce se întâmplă în realitate de nu pot avea acces la programele de finanţare”, s-a adresat eurodeputatul Dan Nica către comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Iliana Ivanova.

  • Galerie Video:
    • Video File:

Articole înrudite