08 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se modifică Programul Naţional Apicol pentru perioada 2021-2022
Se modifică Programul Naţional Apicol pentru perioada 2021-2022

În şedinţa Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează şi modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunţă Ministerul Agriculturii prin intermediul unui comunicat de presă.
Acest act normativ vizează o serie de modificări şi completări la Programul Naţional Apicol, astfel:
- actualizarea valorii totale a sprijinului financiar, având în vedere cursul euro stabilit la valoarea de 4,8683 lei pentru plăţile aferente anului 2021;
- reglementarea termenului de depunere a cererii de intenţie, respectiv până la data de 31 mai a fiecărui an;
- modificarea termenului-limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor care o însoţesc,  respectiv data de 31 iulie a fiecărui an, în loc de data de 1 august a fiecărui an, potrivit prevederilor legislaţiei europene.
De asemenea, s-a reglementat o excepţie de la acest termen pentru anul 2022, când termenul-limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor care o însoţesc este data de 31 decembrie 2022.
Măsura de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune s-a completat cu încă două acţiuni, respectiv „Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi multiplicare” şi „Achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”. Prin Program, pentru cele două acţiuni noi, se decontează:
a) achiziţia a maximum 10 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de multiplicare şi a maximum 20 kg de produse proteice solide/familie de albine în cazul stupinelor de elită, în funcţie de numărul de familii de albine deţinut;
b) achiziţia de incubator de creştere a mătcilor, incubator de transport botci şi kit inseminare artificială a mătcilor care să conţină cel puţin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare şi seringă inseminare.
Anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program” la prezenta hotărâre s-a modificat, în sensul redistribuirii unor sume în cadrul acţiunii prevăzute la Subcapitolul I „Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori”.
Ca urmare a evaluării implementării PNA în primul an din perioada 2020-2022, s-a constatat că pentru cele două măsuri de achiziţie de echipament de către formele asociative, pentru procesarea cerii şi pentru ambalarea mierii sunt necesare fonduri mai mari astfel încât orice formă asociativă eligibilă să poată accesa aceste măsuri.
Astfel, fondurile suplimentare se asigură prin redistribuire din sumele dedicate pentru măsura de consultanţă în apicultură, pentru care în primul an de aplicare a PNA s-a solicitat şi s-a plătit doar 9% din suma alocată cu această destinaţie.


Articole înrudite