21 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiect de lege: 52 de zile de concediu plătit pentru unii bugetari
Proiect de lege: 52 de zile de concediu plătit pentru unii bugetari

Guvernul a elaborat un proiect de act normativ prin care oferă unor bugetari posibilitatea de a avea concediu plătit de până la 52 de zile pe an, în afara sărbătorilor legale. La cele 52 de zile de concediu plătit se pot adăuga şi alte învoiri plătite de până la 10 zile, precum şi alte 30 de zile plătite de concediu pentru studii.
Este vorba despre poliţiştii de penitenciare care vor avea dreptul în fiecare an calendaristic la:
1. Concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabileşte în raport cu vechimea cumulată, după cum urmează: 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani, sau 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.
Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual, deci se cumulează cu zilele de concediu.
2. În afara concediului de odihnă, poliţiştii de penitenciare care îşi desfăşoară activitatea în condiţii vătămătoare, grele sau periculoase au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 şi 14 zile calendaristice, în plus faţă de concediul de odihnă.
3. Învoire plătită.
Poliţiştii de penitenciare vor mai avea dreptul la învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în cazul următoarelor evenimente familiale: a) căsătoria poliţistului de penitenciare; b) naşterea sau căsătoria unui copil; c) decesul soţului/soţiei sau al unei rude de până la gradul al II-lea a poliţistului de penitenciare sau a soţului/soţiei acestuia.
Poliţiştii de penitenciare pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situaţii: a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei; b) în situaţia unor dezastre care au afectat domiciliul poliţistului de penitenciare, al părinţilor, socrilor sau copiilor acestuia; c) pentru alte situaţii sau evenimente excepţionale, de natură să justifice învoirea solicitată.
4. Concediu plătit pentru studii. Poliţiştii de penitenciare vor putea beneficia şi de alte 30 de zile de concediu pe an pentru studii, pentru frecventarea primei forme de învăţământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat.
Potrivit codului muncii, angajaţii au 15 zile libere anual astfel: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou); 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); 30 aprilie (Vinerea Mare); 1 mai (Ziua Muncii); Prima şi a doua zi de Paşte; 1 iunie (Ziua Copilului); Prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).


Articole înrudite