Scumpirea energiei electrice, cu 10,31% în luna iunie, va influenţa preţurile tuturor produselor şi serviciilor de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât unii speculanţi vor profita de situaţie şi vor creşte cu un procent nejustificat preţurile mărfurilor comercializate, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
„Energia electrică reprezintă o componentă implicată în toate sectoarele economiei, pornind de la agricultură şi terminând cu transporturile. Tocmai de aceea, creşterea preţului la energie electrică, cu un procent de 10,31% în luna iunie a acestui an, va influenţa preţurile tuturor produselor şi serviciilor de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi. Chiar dacă energia s-a scumpit cu 10%, de exemplu, asta nu înseamnă că şi preţul unui kilogram de salam trebuie să crească cu 10%, însă vor fi destui speculanţi care vor profita de situaţie şi vor majora nejustificat tarifele mărfurilor comercializate”, a afirmat Dumitru Costin.
Potrivit acestuia, creşterea continuă a preţului energiei electrice reprezintă o consecinţă directă a unor erori manageriale la nivel naţional, pe care România le suportă în prezent.
„România este ţara în care investiţiile în energie regenerabilă se recuperează cel mai rapid, în numai 3 ani. În alte ţări din Uniunea Europeană, timpul de recuperare a acestor investiţii este de circa 15 ani. Ca urmare, românii suportă - prin factura de energie electrică - costul certificatelor verzi. În plus, în perioadele în care nu există suficientă energie solară sau nu bate vântul, se apelează tot la sursele convenţionale de energie, de tipul termo sau hidro. Aceste opriri şi reporniri ale centralelor hidro şi termo provoacă în timp uzarea echipamentelor şi generează costuri foarte mari, care sunt suportate exclusiv de populaţie şi marii consumatori, şi nu şi de investitorii în surse regenerabile”, a mai spus Dumitru Costin.
În ceea ce priveşte creşterea preţului la tutun şi ţigări, liderul BNS este foarte tranşant.
„Dacă vedem că preţurile la tutun cresc pe zi ce trece, mai reducem şi noi din ţigări ca să nu afectăm bugetul familiei. În plus, fie că fumezi 5 ţigări, fie 20, efectul asupra sănătăţii este tot la fel de dăunător. Pe fondul creşterii preţurilor la produsele din tutun, ne putem aştepta şi la intensificarea contrabandei cu ţigări, însă am încredere că autorităţile vor lupta activ pentru combaterea acestui fenomen”, a precizat preşedintele BNS.
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, de la începutul anului cel mai mult s-au scumpit în luna iunie energia electrică - 10,31% şi tutunul şi ţigările - 7,39%.