26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Într-o ţară preponderent agricolă cum este România, ar fi normal ca şi impozitele pe veniturile agricole să se situeze la un nivel corespunzător.
Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în realitate. Mai mult, impozitele pe veniturile agricultorilor nu reprezintă nici măcar 10% din impozitele pe venit colectate de la români, şi nici măcar 5%.
Ponderea impozitului pe veniturile din activităţi agricole în totalul încasărilor din impozitul pe venit de anul trecut este infimă, de doar 0,5%. Astfel, în anul 2013, Fiscul a încasat 115,82 milioane de lei din impozitul pe veniturile din activităţi agricole, conform cifrelor transmise Parlamentului de către secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Attila Gyorgy.
Această sumă reprezintă doar 0,5% din suma totală de 22,73 miliarde lei, încasaţi pe parcursul anului trecut din impozit pe venit, la nivel de ţară, confor cifrelor execuţiei bugetare publicate de MFP.
Statul a încasat doar 115,82 milioane lei din impozitul pe veniturile agricultorilor, în condiţiile în care în documentele depuse la Fisc au fost declarate impozite în sumă totală de 135,99 milioane lei.
„Diferenţa de impozit s-a încasat prin aplicarea procedurii de executare silită prevăzută de Codul de Procedură Fiscală, în trimestrul I al anului 2014”, precizează secretarul de stat.
Anul trecut, formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de normă de venit” a foste depus de 94.914 contribuabili, încasându-se un impozit de 41,64 milioane lei, pentru primul semestru al anului în curs, a mai precizat oficialul de la Finanţe.


Articole înrudite