România riscă să piardă cel puţin 200 milioane euro alocate economiei sociale de către Comisia Europeană, în cazul în care banii nu sunt contractaţi până la sfârşitul acestui an, a declarat Ancuţa Vameşu, coordonator al Institutului de Economie Socială din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).
„Peste 200 milioane euro sunt încă disponibili în bugetul Programului Operaţional Sectorial «Dezvoltarea Resurselor Umane» (POSDRU) pentru dezvoltarea economiei sociale, dar suma trebuie contractată până la 31 decembrie 2013, pentru că, în caz contrar, banii sunt definitiv pierduţi pentru România”, a afirmat Ancuţa Vameşu.
Potrivit lui Daniel Chiţoi, director adjunct în cadrul Autorităţii de Management (AM POSDRU), nu s-a găsit încă o soluţie împreună cu Consiliul Concurenţei prin care aceste fonduri să poată fi alocate respectându-se însă regulile Uniunii Europene privind concurenţa, respectiv ajutorul de stat.
„Se pare că în România există o înţelegere mai strictă a reglementărilor decât cea de la nivelul Comisiei Europene”, a apreciat reprezentanta FDSC.
Autoritatea de Management a propus Consiliului Concurenţei utilizarea ajutorului de minimis prevăzut de Comisia Europeană în Regulamentul (CE) nr. 1998/2006 privind aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratat. Documentul stabileşte că ajutoarele cu o valoare mai mică de 200.000 euro acordate pe o perioadă de trei ani nu sunt considerate ajutoare de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul UE, fiind astfel exceptate de la obligaţia de notificare prevăzută de Tratat.
„Utilizarea ajutorului de minimis ar face posibil ca întreprinderile sociale sprijinite prin POSDRU să primească o sumă de până la 200.000 de euro de la beneficiarul POSDRU, cheltuielile atribuibile întreprinderilor create în cadrul proiectului fiind evidenţiate distinct. Plafonul ar putea ajunge şi la 500.000 euro, în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general (SIEG), serviciile sociale şi de incluziune pe piaţa muncii făcând parte dintre acestea, potrivit prevederilor Regulamentului CE nr. 360/2012 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea UE”, a subliniat Ancuţa Vameşu.
Pe de altă parte, în cadrul seminarului „Dezvoltarea economiei sociale în România - Programarea FSE 2007-2013 POSDRU DMI 6.1. Lecţii învăţate”, organizat de către Institutul de Economie Socială (IES), directorul adjunct Daniel Chiţoi a anunţat că AM POSDRU pregăteşte un nou apel de proiecte pe economie socială, momentul lansării depinzând însă de avizul Consiliului Concurenţei privind modalitatea în care va fi tratat sprijinul financiar care merge direct către întreprinderile sociale.
Referindu-se la un bilanţ parţial pe domeniul major de intervenţie „Dezvoltarea economiei sociale” (DMI 6.1) pentru perioada 2007-2013, oficialul AM POSDRU a arătat că, în cadrul structurilor de economie socială, au fost create peste 4.600 de locuri de muncă, iar ţinta pentru anul 2015, respectiv, 5.000 de noi locuri de muncă, „cu siguranţă, va fi depăşită”.
Totodată, Daniel Chiţoiu a subliniat că, până în prezent, valoarea totală contractată pe DMI 6.1 este de 115 milioane euro, deci rămân disponibile încă 200 milioane de euro la care se vor adăuga alţi bani, până la sfârşitul anului, „pe măsură ce vor rezulta economii din alte proiecte”, dar contractarea trebuie finalizată până la 31 decembrie 2013 - data închiderii POSDRU.
În cadrul seminarului IES s-a mai spus că economia socială a fost o prioritate pentru Fondurile Structurale Europene în România în perioada 2007-2013, 9% din bugetul total POSDRU fiind alocat acestei tematici. Rezultatele înregistrate pe această linie de finanţare sunt mai mult decât încurajatoare, domeniul înregistrând 20% din totalul cererilor depuse pe POSDRU şi atingându-şi deja aproape integral unul din rezultatele-cheie (noi locuri de muncă), în condiţiile în care numai 35% din suma alocată a fost efectiv contractată.