Reindustrializarea este pentru România şi celelalte ţări din fostul lagăr comunist una dintre principalele oportunităţi de a reduce decalajele faţă de primele 15 state ale UE, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul român al economiei, Varujan Vosganian, cu prilejul primei discuţii din cadrul Consiliului Competitivitate despre strategia de reindustrializare a UE.
Ministrul român a precizat că s-a făcut un pas important în elaborarea strategiilor de reindustrializare, proces în care România are un rol activ, demonstrat şi de implicarea ei în realizarea planului de acţiune privind industria siderurgică. „La 11 iunie Comisia Europeană (CE) va adopta acest program, urmând ca imediat noi, în România, să construim un task-force, o echipă alcătuită din reprezentanţi guvernamentali şi reprezentanţi ai patronatelor, care să purceadă la aplicarea acestuia pentru România. În acelaşi timp continuăm procesul de elaborare a unei strategii de reindustrializare, ieri (marţi - n.r.) şi azi (miercuri - n.r.) am avut întâlniri cu omologii mei şi cu vicepreşedintele CE, Antonio Tajani, şi calendarul pe care noi l-am stabilit este ca strategia să fie elaborată în cursul acestui an, iar în februarie 2014 Consiliul European să adopte acest program”, a spus Vosganian în cadrul unui briefing de presă.
El a apreciat că este vorba despre o „mutaţie majoră în viziunea UE”, în contextul în care până acum blocul comunitar s-a preocupat mai mult de indicatorii macroeconomici ai economiei nominale, precum deficitul bugetar, inflaţia şi datoria publică. „Este pentru prima oară când avem o discuţie profundă, concretă, în ceea ce priveşte economia reală. România se încadrează în acest calendar, noi am stabilit ca până în luna noiembrie să pregătim strategia de competitivitate a României pe patru componente, respectiv de industrializare, de inovare, de export şi de dezvoltare regională cu accent pe modernizarea rurală. Am expus aici câteva dintre principiile noastre şi faptul că România are un rol activ a dus şi la propunerea ca România să fie prezentă, săptămâna viitoare, la o conferinţă cu o largă participare, în care vom prezenta experienţele naţionale şi poziţia noastră privind strategia de reindustrializare şi importanţa unei politici industriale comune”, a spus Vosganian, precizând că va participa la această reuniune săptămâna viitoare, alături de omologul său francez.
Ministrul român al economiei a vorbit în cadrul Consiliului Competitivitate despre faptul că pentru ţările din fostul lagăr comunist reindustrializarea este foarte importantă, „pentru că noi avem o zestre industrială importantă, şi la nivelul infrastructurii industriale, dar şi la nivelul educării forţei de muncă, şi că pentru noi reindustrializarea este una din principalele oportunităţi de a reduce decalajele faţă de primele 15 ţări ale UE”.
Varujan Vosganian a propus ca fiecare ţară să-şi facă propria strategie de reindustrializare, pentru ca atunci când va fi elaborată strategia comună europeană să existe un corespondent naţională. „De ce e nevoie de o politică industrială comună? Pentru că noi în plan naţional putem elabora strategia proprie, dar nu putem avansa fără să avem un corespondent european. Există în strategia de reindustrializare a României câteva componente ce ţin de politica vamală, de relaţiile cu schimbările climatice şi politica de mediu ce necesită o asumare în plan european”, a mai spus el.
Potrivit ministrului economiei, ponderea industriei în PIB-ul României este unul dintre puţinele domenii în care România ridică media europeană. „Am spus ca o anecdotică, în momentul în care miniştrii industriilor au asumat ca obiectiv pentru anul 2020 ca media europeană să fie de 20% industrie în PIB, că România este deja avansată, la noi industria ocupă 24% din PIB, aşadar este unul dintre puţinele domenii în care România îmbunătăţeşte media europeană”, a afirmat Vosganian.